Egyptský prezident Sísí: Hnev Palestínčanov je oprávnený

Rozhorčené reakcie Palestínčanov na presun amerického veľvyslanectva do Jeruzalema sú legitímne. Vyhlásil to egyptský prezident Abdal Fattah Sísí. Palestínčania protestovali pri hraniciach Pásma Gazy a izraelské sily ich v pondelok takmer 60 zastrelili.

17.05.2018 00:00
debata (2)

„Čo sa týka presťahovanie americkej ambasády, povedali sme, že táto záležitosť bude mať negatívne dopady na arabské a islamské verejnú mienku a povedie k určitej nespokojnosti a nestabilite,“ uviedol SiSi vo svojom prvom verejnom vyjadrení k sporu.

„Vyzývam Izraelčanov, aby pochopili, že reakcie Palestínčanov na túto otázku sú legitímne,“ dodal v prejave na konferencii mládeže, ktorý vysielala televízia.

Sísí je považovaný za amerického spojenca v regióne. Egypt je tiež spolu s Jordánskom jediným arabským štátom, ktorý podpísal s Izraelom mierovú dohodu.

Spojené štáty v pondelok oficiálne premiestnili svoje veľvyslanectvo v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema. V decembri ohlásený krok si vyslúžil kritiku zo strany Európskej únie, Turecka a Saudskej Arábie.

Presun tiež umocnil protesty Palestínčanov, ktoré sa od konca marca konajú pri hranici Izraela a palestínskej Gazy. Tá už desať rokov čelí izraelskej a egyptskej blokáde. Vládne v nej totiž radikálne hnutie Hamas, ktoré viedlo s Izraelom už tri vojny.

Izrael aj USA obvinili Hamas, že zneužíva civilistov pre vlastnú snahu o narušenie hranice. Izraelská streľba si v pondelok vyžiadala okrem desiatok mŕtvych tiež viac ako 2700 zranených Palestínčanov.

Jeruzalem je najpálčivejším bodom izraelsko-palestínskeho konfliktu. Palestínčania chcú ako svoju metropolu prevažne arabsky hovoriacu východná časť mesta, ktorú Izrael obsadil v roku 1967 a neskôr anektoval. Izraelská vláda Jeruzalem považuje za nedeliteľné hlavné mesto židovského štátu. Väčšina svetových mocností neuznáva izraelskú anexiu východného Jeruzalema a konečný štatút mesta by podľa nich mali vyriešiť mierové rozhovory.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Blízky východ #Pásmo Gazy #americká ambasáda