Senátny výbor v USA potvrdil, že sa Rusko snažilo ovplyvniť voľby

Senátny výbor potvrdil závery amerických spravodajských služieb, že sa Moskva šírením dezinformácií a hackerskými útokmi snažila v roku 2016 ovplyvniť prezidentskú kampaň v prospech Donalda Trumpa.

17.05.2018 10:32
debata (19)

Uviedol to denník The Wall Street Journal (WSJ). Výsledok skúmania senátneho výboru sa rozchádza so závermi, ktoré už predtým zverejnil rovnaký výbor zo Snemovne reprezentantov.

Terajší prezident tiež odmieta, že Rusi ovplyvnili rozhodovanie voličov v predvlaňajších prezidentských voľbách. Trump v nich nečakane porazil demokratku Hillary Clintonovú.

Závery svojho vyšetrovania zverejnil výbor v stredu po uzavretom vypočutí s bývalými šéfmi spravodajských služieb. Ide o súčasť pokračujúceho vyšetrovania, ktoré sa začalo už pred 14 mesiacmi a ktoré skúma údajné ruské väzby na Trumpovu volebnú kampaň. Bližšie podrobnosti o svojom vyšetrovaní zverejní výbor až v nasledujúcich týždňoch.

V polovici marca zverejnil svoje závery aj výbor pre tajné služby Snemovne reprezentantov. Rusko podľa neho nemalo v úmysle zvýšiť Trumpove šance na víťazstvo vo voľbách, snažilo sa skôr narušiť dojem, že voľby sú slobodné a spravodlivé a šíriť v USA „chaos“.

Ruskú kauzu rozpletá aj zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorý sa zameral na Trumpov štáb. Jeho vyšetrovanie je oddelené od vyšetrovania oboch kongresových výborov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Donald Trump #americké prezidentské voľby #zasahovanie do volieb