Katalánci majú po viac ako pol roku ťahaníc premiéra, je ním Quim Torra

Katalánsko má po viac ako pol roku opäť svojho premiéra, v Barcelone zložil prísahu ako predseda vlády tohto autonómneho regiónu separatistický poslanec Quim Torra.

17.05.2018 14:26
Španielsko Katalánsko Torra úrad nástup Foto: ,
Novozvolený predseda katalánskej regionálnej vlády Quim Torra (vpravo) zložil v priestoroch tamojšieho kabinetu predpísaný sľub a ujal sa úradu v Barcelone vo štvrtok 17. mája 2018. Vľavo predseda katalánskeho parlamentu Roger Torrent. Katalánsky parlament zvolil v pondelok Quima Torru do čela tamojšej regionálnej vlády. Na slávnostnom akte, ktorý trval iba niekoľko minút, sa nezúčastnil žiadny predstaviteľ centrálnej španielskej vlády z Madridu.
debata (2)

Kým však nebude mať Katalánsko celú vládu, platí stále priama správa tohto regiónu španielskou vládou. Torra chce niektoré miesta vo vláde ponúknuť katalánskym exministrom, ktorých Madrid vlani odvolal a obvinil zo vzbury kvôli snahám o nezávislosť Katalánska a ktorí sú teraz kvôli tomu vo väzbe.

Torrovo uvedenie do úradu netrvalo ani päť minút. Najprv tajomník katalánskej vlády Víctor Cullell prečítal menovací dekrét, podpísaný kráľom Felipem VI. a španielskym premiérom Marianom Rajoyom. Potom Torra zložil prísahu, bez toho, aby zmienil španielsku ústavu či kráľa.

„Sľubujem, že budem plniť povinnosti predsedu vlády, verný katalánskemu ľudu,“ vyhlásil Torra, ktorý mal pri tom na klope saka žltú stužku. Tú nosia už od októbra separatisti zo solidarity s katalánskymi politiky, ktorí sú vo väzbe kvôli obvineniu zo vzbury.

Ceremoniál sa konal za účasti len niekoľkých málo ľudí, medzi ktorými bol predseda katalánskeho parlamentu Roger Torrent, takisto so žltou stužkou v klope, Torrova manželka a matka či šéf katalánskej polície Ferran López. Zástupcovia španielskej vlády sa nezúčastnili. Ako dôvod podľa agentúry EFE uviedli, že spôsob slávnostného aktu sa im zdá „nedôstojný“.

Celkom ako Puigdemont

Torra predniesol rovnakú prísahu ako pred dvoma rokmi jeho predchodca v úrade Carles Puigdemont. Ani ten nespomenul španielsku ústavu či kráľa. Torra aj Puigdemont, ktorý teraz čaká v Nemecku na rozhodnutie súdu o vydaní do Španielska na stíhanie pre vzburu, sú zástancovia samostatnej katalánskej republiky.

Puigdemontova vláda kvôli tomu vlani usporiadala referendum o nezávislosti, ktoré však podľa Madridu odporovalo španielskej ústave. Katalánci sa v ňom drvivou väčšinou pri nízkej účasti vyslovili za odtrhnutie od Španielska. Výsledky ale nemajú vypovedaciu hodnotu, pretože mnoho miestností zostalo kvôli zákazu z Madridu zatvorených a španielska polícia bránila ľuďom v hlasovaní, v niektorých prípadoch aj s použitím obuškov a gumových projektilov.

Už v piatok sa nový katalánsky premiér chystá navštíviť vo väzení členov bývalej katalánskej vlády Oriola Junquerasa, Joaquima Forna, Raüla Romevu, Jordiho Turulla Josepa Rulla a Dolors Bassaovú, ktorým chce ponúknuť posty v novej vláde. Vo väzení navštívi aj Jordiho Sáncheza a Jordiho Cuixarta, ktorí sú vo väzbe už od polovice októbra kvôli organizovaniu demonštrácií, a Carme Forcadellovú, ktorá je vo väzbe za to, že ako predsedníčka katalánskeho parlamentu postúpila do pléna na hlasovanie niektoré zákony, ktoré odporujú podľa Madridu španielskej ústave.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #premiér #Katalánsko #separatizmus #Quim Torra