Liga arabských štátov žiada medzinárodné vyšetrenie zásahu izraelských vojakov

Medzinárodné vyšetrenie údajných zločinov, ktorých sa mali dopustiť príslušníci izraelských ozbrojených síl na palestínskych demonštrantoch na hraniciach pásma Gazy, požadoval vo štvrtok na mimoriadnom zasadaní Ligy arabských štátov (LAŠ) v Káhire jej generálny tajomník Ahmad Abúl Ghajt.

17.05.2018 20:20
Liga arabských štátov, Gaza streľba LAŠ Foto: ,
Na snímke zástupcovia krajín na mimoriadnom zasadaní Ligy arabských štátov v Káhire 17. mája 2018.
debata (20)

Rokovanie organizácie zvolali z iniciatívy Saudskej Arábie, aby jeho účastníci prediskutovali „izraelskú agresiu voči palestínskemu ľudu“, ako aj rozhodnutie americkej vlády presťahovať veľvyslanectvo USA z Tel Avivu do Jeruzalema.

Iba v priebehu pondelka izraelské bezpečnostné sily zastrelili šesť desiatok demonštrantov protestujúcich na hraniciach pásma Gazy. Ďalších 2771 utrpelo zranenia, 1363 z nich strelné.

Veľvyslanectvá v Jeruzaleme

Liga arabských štátov tiež varovala medzinárodné spoločenstvo, aby neotváralo veľvyslanectvá v Jeruzaleme. Takýto krok by mohol viesť k tomu, že prehodnotia vzťahy s takýmito krajinami. „Preloženie veľvyslanectiev do Jeruzalema je krok, ktorý škodí mieru,“ uviedol generálny tajomník zoskupenia Ahmad Abúl Ghajt.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Liga arabských štátov