Putin sa v kamióne nepripútal, na pokutu to nie je

Ruský prezident Vladimir Putin zaujal nielen svojich obdivovateľov, keď 15. mája otvorili nový najdlhší most v Rusku tým, že si sadol za volant kamiónu a ako prvý sa po novom moste na Krym prešiel z jedného konca na druhý. Jazdu vysielali ruské televízie v priamom prenose a "vrtáci" si všimli, že šéf štátu sa nepripútal bezpečnostným pásom.

18.05.2018 07:00
debata (60)

Prezidentova ochranka porušenie predpisov odmietla s tým, že most ešte nebol odovzdaný do užívania, a preto ho nemožno považovať za verejnú komunikáciu.

Ruský prezident za volantom kamióna počas... Foto: SITA/AP, Alexander Nemenov
Vladimir Putin, Krym, most Ruský prezident za volantom kamióna počas slávnostného otvorenia mostu na Krym 15. mája 2018.

„Na bezpečnosť hlavy štátu to nemalo žiadny vplyv. Nevzniklo žiadne nebezpečenstvo,“ vyhlásil hovorca tajnej služby FSO, ktorá má na starosti ochranu ústavných činiteľov.

Prezidentov hovorca Dmitrij Peskov novinárov zase ubezpečil, že Putin má oprávnenie riadiť nákladné vozidlo „už asi 20 rokov“.

Prvenstvo v spáchaní dopravného priestupku na Krymskom moste, ktorí otvorili pre verejnosť deň po prezidentovej jazde, tak zostáva motorkárom z klubu Noční vlci. Tí sa pri svojej ceste na druhý breh na moste zastavili, aby si urobili spoločnú fotografiu, čím blokovali dopravu.

Putin stihol prejsť 19 kilometrov dlhý most za 16 minút, namiesto plánovaných 25, poznamenal server Newsru.com a dodal, že v kabíne kamióna robili Putinovi spoločnosť dvaja vedúci spomedzi stavbárov, ktorí sa tiež nepripútali. V roku 2005, keď Putin na pár stovkách metrov okúsil riadenie súťažného kamiónu Kamaz, si prezident musel vziať prilbu a ešte ho starostlivo pripevnili bezpečnostnými pás­mi.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Krym