V Kongu sa zvyšuje riziko šírenia eboly

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes zvýšila úroveň rizika pre verejné zdravie v Kongo na veľmi vysoké pre chorobu ebola. Varovanie platí v tejto africkej krajine na celonárodnej úrovni, pre svet WHO hodnotí riziká zatiaľ stále ako nízke. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie organizácie.

18.05.2018 08:59
debata (2)

WHO úroveň rizika v Kongu zvýšila, keď bol vo štvrtok potvrdený jeden prípad úmrtia na túto smrteľnú horúčku v meste Mbandaka. Toto mesto má približne 1,2 milióna obyvateľov a podľa WHO je veľkým urbanistickým centrom, kde sa križujú „veľké národné a medzinárodné riečne a cestné trasy aj domáce letecké linky“.

Vo štvrtok konžské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že krajine potvrdili 11 nových prípadov nákazy ebolou. Podozrenie má ministerstvo zatiaľ asi u 45 ľudí. Doteraz si choroba zrejme vyžiadala 25 obetí na životoch, oficiálne však bola nákaza potvrdená zatiaľ u jedného zo zosnulých.

Choroba bola prvýkrát zaznamenaná v Kongu v hustých tropických pralesoch v roku 1976. Názov vírusu bol odvodený od rieky Ebola, ktorá touto oblasťou preteká. Ebola patrí medzi najobávanejšie choroby na svete, je vysoko nákazlivá, úmrtnosť dosahuje až 90 percent. Vírus poškodzuje cievy a spôsobuje tak vnútorné aj vonkajšie krvácanie. Oficiálne liek proti Ebole zatiaľ nie je k dispozícii.

Najhoršie epidémia sa rozšírila od začiatku decembra 2013 v západnej Afrike. Ebole tam za viac ako dva roky podľahlo vyše 11 300 ľudí z viac než 29 000 nakazených, čo bolo najviac v histórii tejto nákazy.

Úrady v Kongu plánujú posilniť kontroly obyvateľov opúšťajúcich mesto Mbandaka. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už v stredu doručila na severozápad Konga 4000 dávok experimentálnej vakcíny a nasledovať budú v najbližších dňoch ďalšie várky. Medzi prvými podstúpia očkovanie zdravotníci, ktorí bránia šíreniu choroby, a osoby, ktoré podľa odborníkov prišli s vírusom do styku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongo #ebola