Po únikoch informácií sa izraelský bezpečnostný kabinet schádza v opevnenom podzemnom bunkri

Zasadnutia izraelského bezpečnostného kabinetu sa najnovšie konajú v zabezpečenom podzemnom bunkri v Jeruzaleme. Informovali o tom v utorok izraelské médiá. Predstavitelia izraelskej vlády sa podľa agentúry AP vyhli komentárom na túto tému.

23.05.2018 09:34
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (12)

Správa o dejisku zasadnutia bezpečnostného kabinetu sa objavila na pozadí nárastu napätia vo vzťahoch Izraela s Iránom. Podľa médií bunker – známy ako Národné riadiace centrum – je vybavený komunikačnou technológiou a má odolať útoku konvenčných aj nekonvenčných zbraní. Je vybudovaný pod vládnym komplexom v Jeruzaleme a zahŕňa aj ubytovacie kapacity a veliteľské posty.

Stretnutia bezpečnostnej rady sa doteraz prevažne konali v pracovni predsedu vlády v Jeruzaleme. Obsah ich rokovania je vo všeobecnosti tajný.

Denník Haarec napísal, že o zmene miesta konania týchto schôdzok rozhodol premiér Benjamin Netanjahu už pred dvoma týždňami, a to kvôli únikom informácií zo zasadnutí.

Niekto zrejme vynáša

Naposledy sa to prejavilo, keď Netanjahu informoval o tajných dokumentoch, ktoré odhaľujú, že Irán sa tajne snažil získať jadrové zbrane.

Jeho verejnej prezentácii totiž predchádzalo stretnutie bezpečnostnej rady, na ktorom sa o odhaleniach diskutovalo. Netanjahu vtedy ministrov požiadal, aby o obsahu schôdzky verejne nehovorili. Napriek tomu sa pred verejnou prezentáciou objavila v médiách správa, že premiér zverejní novinky ohľadom iránskej jadrovej dohody.

Prvýkrát v roku 2011

Televízny kanál Jisrael Eser (známy aj ako Channel 10) informoval, že podľa vyjadrení ministrov jedným z hlavných dôvodov zasadnutí v bunkri je práve snaha účinnejšie brániť únikom informácií a obavy zo špionáže znepriatelených strán.

Ako dejisko zasadnutia bezpečnostného kabinetu bol tento kryt prvýkrát využitý v roku 2011 v rámci celoštátneho obranného nácviku, ktorého cieľom bola príprava na možný raketový útok na židovský štát. Súčasťou nácviku boli vtedy aj simulované útoky nekonvenčných zbraní na budovu parlamentu v Jeruzaleme.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #bunker