Overme, že Skripaľová poskytla rozhovor dobrovoľne, vyzýva Kremeľ

Vyjadrenia Julie Skripaľovej treba overiť a uistiť sa o tom, že ich poskytla dobrovoľne, uviedol vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v rozhovore pre televíziu NTV.

24.05.2018 11:18
debata (10)

„Britská strana stále nedodržiava Viedenskú konvenciu a Rusku nebol umožnený konzulárny prístup k Julii Skripaľovej. Navyše, nie sme si istí, v akom je v súčasnosti stave, či je pod nátlakom, kde sa zdržiava, či urobila nejaké vyhlásenia a či urobila tieto vyhlásenia dobrovoľne,“ uviedol Peskov podľa agentúry TASS.

„Je veľmi otázne, či nejaké informácie šírené cez niekoho môžu byť spoľahlivé a dôveryhodné, keď zoberieme do úvahy, že sa to deje v čase rozsiahlej bezpríkladnej provokácie z britskej strany,“ dodal hovorca Kremľa.

Dcéra bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa, ktorá čelila v marci spolu s otcom v britskom meste Salisbury útoku nervovoparalytickou látkou, v stredu povedala, že jej „život sa obrátil hore nohami“ a do budúcnosti dúfa v návrat do Ruska. Po útoku má „šťastie, že je nažive“, uviedla v exkluzívnom rozhovore pre agentúru Reuters. Išlo o jej prvé vyjadrenie pre médiá od otravy.

Pokus o vraždu

Poďakovala sa ruskému veľvyslanectvu za ponuku pomoci, ale povedala, že s otcom „nie sú pripravení, aby ju prijali“. Rovnako vzdala hold všetkým, ktorí sa o ňu po útoku starali. „Máme obaja také šťastie, že sme prežili tento pokus o vraždu. Naše zotavovanie bolo pomalé a mimoriadne bolestivé,“ uviedla 33-ročná Julia, ktorú prepustili z nemocnice 9. apríla. Jej otec opustil nemocnicu 18. mája.

Obaja boli celé týždne hospitalizovaní v kritickom stave po tom, ako ich našli 4. marca v bezvedomí v Salisbury, pripomína agentúra AP.

O otca sa postará

Julia sa bude podľa vlastných slov starať o 66-ročného otca dovtedy, kým sa úplne nezotaví. Požiadala tiež o rešpektovanie ich súkromia. Spravodajský server BBC uvádza, že oboch presťahovali do bezpečných lokalít, ale nie je jasné, či sa zdržiavajú na jednom mieste.

Prípad otravy bývalého agenta a jeho dcéry vyvolal medzi Západom a Moskvou diplomatickú roztržku. Británia obvinila Rusko z útoku na Skripaľovcov s použitím nervovoparalytickej látky novičok, ktorá bola vyvinutá v bývalom Sovietskom zväze. Moskva však akúkoľvek zodpovednosť odmieta.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Novičok #kauza Skripaľ #Julija Skripaľová