Plynovod Nord Stream 2 Európe nepomôže, povedal americký politik Mitchell

Projekt plánovaného plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka nezvýši energetickú bezpečnosť Európy, ani jej energetickú nezávislosť. V Bratislave to dnes povedal námestník ministerstva zahraničia USA Wess Mitchell. Slovensko, cez ktoré prúdi ruský plyn ďalej do západnej Európy, rovnako ako ďalšie krajiny regiónu rozšírenie kapacity spomínaného plynovodu odmieta.

24.05.2018 15:10
diplomacia, USA, SR, Wess Mitchell, Ivan Korčok Foto: ,
Na snímke vľavo námestník ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov amerických pre európske a euroázijské záležitosti Wess Mitchell a vpravo štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas tlačovej konferencie po rokovaní v Bratislave 23. mája 2018.
debata (27)

„Nord Stream 2 nie je projekt, ktorý zvyšuje energetickú bezpečnosť Európy či jej energetickú nezávislosť. Je to politický projekt. Nord Stream 2 robí Európu zraniteľnejšia,“ uviedol Mitchell po stretnutí so štátnym tajomníkom (námestníkom) slovenského ministerstva zahraničia Ivanom Korčokom.

Pripravované rozšírenie plynovodu Nord Stream zvýši prepravnú kapacitu z Ruska do Nemecka cez Baltské more, realizácia projektu by Moskve zároveň umožnila obísť Ukrajinu pri dodávkach plynu do západnej Európy.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou ale povedal, že Rusko bude aj po sprevádzkovaní plynovodu Nord Stream 2 posielať časť plynu cez Ukrajinu.

Korčok uviedol, že Slovensko má voči realizácii projektu Nord Stream 2 zásadné výhrady. V prípade zníženia tranzitu ruského plynu do západnej Európy cez Slovensko by krajina pod Tatrami prišla o poplatky za prepravu suroviny.

Štátny tajomník slovenských ministerstva zahraničia Korčok sa tiež vyslovil za to, aby Európska únia našla spoločné východisko ohľadom vzájomného obchodu s USA. „To posledné, čo potrebujeme, je mať medzi sebou kontroverzie, ktoré zaťažia vzájomný obchod. Pre Spojené štáty sú nerovnováhy v obchodnej bilancii zásadnou záležitosťou, my sme ale proti tomu, aby odpoveďou boli reštrikcie,“ uviedol Korčok.

Spojené štáty udelili Európskej únii dočasnú výnimkou z ciel na dovoz ocele a hliníka. Výnimka skončí na konci mája a administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa dala najavo, že s jej predĺžením nepočíta.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #plynovod #Nord Stream 2 #Wess Mitchell