Talianski populisti neprešli. Vrátia sa silnejší?

Šesťdesiata piata povojnová vláda Talianska nebude prvým populistickým euroskeptickým kabinetom v západnej Európe. Prezident Sergio Mattarella, ktorý minulý týždeň poveril zostavením vlády nominanta protisystémového Päťhviezdičkového hnutia (M5S) a krajne pravicovej xenofóbnej Ligy, v poslednej chvíli zatiahol záchrannú brzdu. Za premiéra v pondelok dezignoval proeurópskeho stúpenca zodpovednej rozpočtovej politiky Carla Cottarelliho (64). Kríza sa tým však nekončí. Jej rozuzlenie sa len dočasne odkladá. Úradnícka vláda má krajinu doviesť k predčasným voľbám, ktoré sa uskutočnia najskôr v septembri a najneskôr začiatkom budúceho roka.

28.05.2018 12:45 , aktualizované: 18:52
Carlo Cottarelli, premiér, Taliansko Foto:
Podenkový premiér? Carlo Cottarelli po tom, čo od talianskeho prezidenta prijal poverenie na zostavenie dočasnej vlády.
debata (17)

Mattarella v nedeľu večer odmietol odobriť na post ministra hospodárstva a financií ekonóma, ktorý vstup Talianska do eurozóny označil za „historickú chybu“ a navrhoval vypracovať plán na vystúpenie z nej. Hlava štátu dvojicu strán pripravujúcich sa prevziať moc požiadala o iného kandidáta, ktorý by nezneisťoval taliansku ekonomiku a nezahrával sa s osudom krajiny spochybňovaním členstva v menovom bloku. M5S a Liga to odmietli, práva zostaviť vládu sa zriekli a vyzvali na vypísanie čo najskorších volieb.

Stranícky neutrálnu vládu sa Cottarelli, ktorý pôsobil v talianskej centrálnej banke a Medzinárodnom menovom fonde, chystá zostaviť veľmi rýchlo. „Ak dostane vláda dôveru, predstavím parlamentu program vrátane rozpočtu na budúci rok a krajinu dovediem začiatkom roku 2019 k predčasným voľbám,“ vyhlásil po svojom vymenovaní renomovaný bankár, ktorý si svojho času ako revízor rozpočtových výdavkov, povestný ich prísnym „strihaním“, vyslúžil prezývku Pán Nožnice. Dovtedy sa chce zamerať predovšetkým na lepšiu správu verejných financií Talianska, ktoré je po Grécku najzadlženejšou krajinou eurozóny.

„Ak vláda dôveru nezíska, okamžite podá demisiu a do predčasných volieb, ktoré sa uskutočnia po auguste, bude spravovať len bežnú agendu,“ dodal.

Lídri M5S a Ligy Luigi di Maio a Matteo Salvini ostro kritizovali prezidenta za to, že im odmietol schváliť ministra hospodárstva a financií. Di Maio navrhol začať proces odvolávania hlavy štátu. „Vyzývam občanov, aby sa zmobilizovali, je dôležité, aby váš hlas bolo práve teraz počuť,“ povedal a na sobotu zvolal do Ríma masovú demonštráciu. Aj Salvini vyzval svojich stúpencov na pouličné protesty proti „zasahovaniu do talianskych vnútorných záležitostí“, ktorému podľa neho prezident podľahol.

„Ak tu nie je súhlas Berlína, Paríža alebo Bruselu, v Taliansku nemožno vytvoriť vládu. Je to šialenstvo. Žiadam Talianov, aby pri nás stáli, lebo chceme vrátiť demokraciu do tejto krajiny,“ dodal líder Ligy, ktorý sa však k volaniu po impechmente prezidenta nepridal. Niektorí pozorovatelia sa nazdávajú, že to, že populistické strany sa zaťali a odmietli ponúknuť náhradu za odmietnutého kandidáta na ministra, mohla byť z ich strany taktika, ako si vynútiť nové voľby, kde by mali šance na zisk ešte presvedčivejšej väčšiny.

M5S už v pondelok navrhla Lige, aby išli do volieb v koalícii. Päťhviezdičkové hnutie, ktoré vyšlo z marcových volieb ako najsilnejšia strana, si stále udržiava preferencie nad 30 percent. Liga si dokonca polepšila zo 17 na 23 percent. Obe strany tiež naznačili, že svoju väčšinu v parlamente by mohli využiť na zmenu volebného zákona.

„V nových voľbách budú radikáli zrejme ešte viac než doteraz brojiť proti proeurópskej orientácii Talianska a ,hegemónii Nemecka', údajne presadzovanej prostredníctvom pravidiel spojených s jednotnou menou. Najmä Liga by mohla kampaň založiť na otvorenom nesúhlase s eurom,“ predpovedá ekonóm Holger Schmieding zo spoločnosti Berenberg. „Vo voľbách 4. marca hrala väčšiu rolu imigrácia ako európska problematika. Liga by mohla nové voľby poňať ako referendum o role Talianska v Európe,“ dodal.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Sergio Mattarella