Maďari zdvojnásobia do roku 2024 výdavky na obranu

Do roka 2024 zdvojnásobí Maďarsko svoje výdavky na obranu, ale už aj na budúci rok budú v záujme tohto cieľa zabezpečené výrazné zdroje, uviedol v pondelok pre agentúru MTI nový štátny tajomník rezortu obrany Szilárd Németh.

28.05.2018 14:37
debata

Postupný rast výdavkov bude smerovať na modernizáciu ozbrojených síl. „Obnovíme technické prostriedky armády, ale obnovíme aj domácu zbrojársku výrobu,“ cituje štátneho tajomníka MTI, ktorá však presnejšie sumy neuvádza.

Németh vyjadril spokojnosť s počtom vojakov v maďarskej armáde. „V uplynulých rokoch sa mnoho mladých ľudí obrátilo smerom k vojsku,“ dodal.

Maďarský kabinet národnej bezpečnosti vlani v máji schválil koncepciu rozvoja ozbrojených síl. Cieľom koncepcie je, aby v prvých rokoch po roku 2020 boli výdavky na vojsko a obranu zvýšené z terajšieho jedného percenta hrubého domáceho produktu (HDP) na dve percentá HDP.

V súčasnosti dosahujú výdavky na armádu 400 miliárd forintov (1,2 miliardy eur), pri raste HDP to bude môcť byť po roku 2020 už jeden bilión forintov (3,2 miliardy eur).

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Maďarsko #armáda