Bulharský návrh riešenia migrácie je alarmujúci a nebezpečný, tvrdí Budapešť

Návrh riešenia migrácie predložený Bulharskom, ktoré je v súčasnosti predsedajúcou krajinou Rady Európskej únie, je alarmujúci a mimoriadne nebezpečný, pretože je opäť založený na povinnom prerozdeľovaní prisťahovalcov. Podľa agentúry MTI to v Sofii povedal šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

28.05.2018 18:05
debata (6)

Minister v prestávke schôdzky ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ pripomenul, že bulharské predsedníctvo navrhuje vyriešiť spor okolo plánovanej reformy spoločnej európskej azylovej politiky automatickým prerozdeľovaním utečencov v Únii len v prípade, ak by došlo k ich veľkému prílevu, aký nastal v roku 2015.

„Bulharský návrh vlastne migrantom odkazuje, že ak ich príde dostatočne veľké množstvo, potom budú rozdelení v európskych krajinách,“ povedal Szijjártó, ktorý takýto návrh označil za pozvánku, čo je v rozpore s bezpečnostnými záujmami Európy.

Maďarský minister označil za neprijateľnú aj tú časť návrhu, v zmysle ktorej členské krajiny EÚ, ktoré dobrovoľne prijmú prisťahovalcov, budú mať nárok na európske zdroje.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #migranti #prerozdelenie utečencov