Vplyv otravy na dlhodobý zdravotný stav Skripaľovcov lekári nepoznajú

Lekári, ktorí sa starali o niekdajšieho ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu, nevedia, aké bude mať otrava dosahy na ich dlhodobý zdravotný stav.

29.05.2018 07:18
Julia Skripaľová Foto: ,
Dcéra bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa Julia.
debata (26)

Personál nemocnice v Salisbury, kde sa dvojica zotavovala, sa podľa BBC tiež obával, že by sa sám mohol stať obeťou nervovej látky.

Skripaľovci boli otrávení začiatkom marca v Salisbury. Podľa Londýna je za otravu zodpovedné Rusko, lebo bola použitá toxická látka novičok. Moskva ale všetku zodpovednosť odmieta. Kým Julia otravu prekonala rýchlejšie a bola prepustená už v apríli, jej otec opustil nemocnicu v polovici mája.

Aký bude mať otrava dlhodobý vplyv na zdravotný stav Skripaľovcvo, jasné podľa zástupkyne nemocnice Christine Blanshardovej nie je. „Úprimná odpoveď je, že to nevieme,“ povedala v rozhovore s BBC.

Skripaľová pred týždňom oznámila agentúre Reuters, že liečba bola bolestivá a deprimujúca. Vyhlásila tiež, že mala šťastie, že prežila. Fakt, že obaja prežili, je niekedy označovaný za prekvapujúci.

Novičok je totiž považovaný za mimoriadne toxickú látku. Niekoľko vedcov vrátane ruských uviedlo, že kontakt s ňou nie je možné prežiť bez trvalých následkov. Tiež nemocničný personál predpokladal, že obaja otrave podľahnú.

„Všetko ukazovalo na to, že neprežijú,“ uviedol Stephen Jukes, ktorý sa o Skripaľovcov staral na jednotke intenzívnej starostlivosti. Dodal, že zdravotníci si najprv mysleli, že dvojica je predávkovaná opiátmi.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Sergej Skripaľ #Novičok #kauza Skripaľ #Julija Skripaľová