Médiá: Zinscenovaná vražda prinesie Ukrajine viac škody ako úžitku

Ukrajinská vláda zinscenovala vraždu ruského opozičného novinára. Stálo to za cenu, ktorú za to zaplatí? Pýta sa americká publicistka Anne Applebaumová v denníku The Washington Post.

31.05.2018 14:23
debata (62)

Upozorňuje, že až doteraz sa väčšina západných vlád oficiálne vyhýbala úskokom a trikom, aké podľa nej používajú Rusi, rovnako ako väčšina západných novinárov v hlavných médiách nevyužíva dezinformácie na potieranie dezinformácií. Prípad Arkadija Babčenka však podľa nej ukazuje, že ukrajinské tajné služby prelomili tabu a siahli nielen po ruských, ale priamo po sovietskych metódach, bez ktokoľvek myslel na následky. Namiesto toho sa jednalo podľa zásady, že cieľ svätí prostriedky.

Bez rozmyslenia

„Cieľ bol pekný: chytiť vraha. Ale prostriedky – predstieraná smrť a zverejnenej správy o nej – zmenší už tak mikroskopickú dôveru, ktorú Ukrajinci majú k svojej vláde a médiám,“ varovala Applebaumová.

„Nikto nepomyslel na vedľajšie škody. Nikto sa nezamyslel, či v budúcnosti ktokoľvek uverí tajným službám, až nabudúce oznámi novinárovu smrť. V krajine, kde sú novinári skutočne vraždení, nie je jasné, či ktokoľvek uverí novinárovi, a určite nie Babčenkovi. Nie je jasné, či zahraničný diplomati, ktorí sa poponáhľali s vyjadrením solidarity a komentármi, ukrajinskej vláde odpustia,“ upozornila.

Ukrajinci ani nevysvetlili, prečo si nevybrali menej komplikovaný a menej škodlivý spôsob dolapenie zločincov. „Tento príbeh ešte neskončil,“ dodala o „excelentnej štúdii“, ako tromfnúť ruskú manipuláciu s použitím ruských metód, s ktorých použitím sa ale spája vysoká cena.

‚Vstal z mŕtvych‘

Radikálny kritik ruského režimu Babčenko, ktorého v utorok v Kyjeve údajne zastrelil vrah, sa v stredu popoludní prekvapivo objavil na tlačovej konferencii šéfa ukrajinskej tajnej služby SBU. Tá podľa neho tým zabránila skutočné vražde žurnalistu, ktorého vraj chceli nechať zlikvidovať ruskej tajnej služby.

Britskému denníku The Guardian Babčenkov príbeh pripomína pochmúrny román ukrajinského spisovateľa Andrija Kurkova o mužovi v depresii, ktorý si objednal vlastnú vraždu. V tomto prípade nie je dôvod sa smiať, ale pýtať sa, či predstieraná vražda nespôsobí viac škody ako úžitku: „Keď bude nabudúce nejaký kritik Kremľa zastrelený alebo otrávený alebo sa zrúti z balkóna a roztriešti sa o betón, vždy ako prvá vyvstane otázka: naozaj je mŕtvy?“

Zbraň pre šíriteľov hoaxov?

Komentátor ani nepochybuje, že Moskva do svojho arzenálu zaradí aj „Babčenkovu obranu“, čiže – ako napísal na twitteri jeden z proruských používateľov – na fotografie vojnových zverstiev od sýrskych Bielych prilieb odpovie snímkou ​​„Arkadija Babčenka, zavraždeného (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom“.

Zjavenie sa živého Babčenka na tlačovej konferencii riaditeľa SBU síce pripomína čarodejnícky trik s rozrezanou ženou, ale teraz všetko bude podľa denníka závisieť od toho, či Kyjev bude vedieť nezvratne dokázať Moskve vražedný plán.

V takom prípade pôjde síce o drzú a spornú, však úspešnú operáciu. V opačnom prípade sa mnohí zhodnú s šéfom Reportérov bez hraníc Christophom Deloirem, ktorý zahrávanie si s pravdou odsúdil ako úbohé a trápne, bez ohľadu na motív.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #tlač #Ukrajina #Arkadij Babčenko