Rajoy nezískal dôveru, priznal porážku a rozlúčil sa s úradom španielskeho premiéra

Španielski poslanci prvýkrát od pádu diktatúry v roku 1975 vyslovili nedôveru vláde. Šéfa ľudovcov Mariana Rajoya, ktorý bol premiérom od decembra 2011, vystrieda na čele kabinetu líder socialistov Pedro Sánchez.

01.06.2018 10:55 , aktualizované: 19:26
debata (12)

Za odvolanie vlády sa podľa španielskeho denníka El País vyslovilo 180 poslancov, potrebná bola absolútna väčšina 176 hlasov. Proti hlasovalo 169 poslancov, jedna poslankyňa sa zdržala hlasovania. Sánchez nehlasoval, pretože nie je poslancom.

Socialistov, ktorí majú 84 mandátov, podporila radikálna ľavicová strana Podemos (67), Valencijská koalícia Compromís (štyria poslanci), katalánski separatisti (17 hlasov), baskickí nacionalisti (sedem hlasov) a jeden poslanec z Kanárskych ostrovov. Proti hlasovali Rajoyovi ľudovci (134 poslancov), strana Ciudadanos (32 mandátov), ​​Navarrská strana UPN (dvaja poslanci) a jeden asturijský poslanec. Zdržala sa poslankyňa z Kanárskej koalície.

Počas hlasovania zaznelo v sále prekvapené hučanie, keď jeden z ľudoveckých poslancov hlasoval za vyslovenie nedôvery svojmu premiérovi; vzápätí sa však opravil.

Nový španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorého panovník Filip VI. vymenoval v piatok kráľovským dekrétom do funkcie, zloží ústavou predpísanú prísahu do rúk hlavy štátu v jeho sídle, paláci Zarzuela v Madride, a ujme sa následne úradu v sobotu o 11.00 h.

Informáciu prinieslo internetové vydanie mienkotvorného španielskeho denníka El País.

Vymenovanie Sáncheza nadobudne platnosť, len čo sa objaví v štátnom vestníku. V priebehu niekoľkých dní by potom malo byť známe aj zloženie Sánchezovho vládneho kabinetu.

Ihneď po hlasovaní prijímal rozosmiaty Sánchez gratulácie. Poslanci podieľajúci sa na Rajoyovom zosadení reagovali na výsledok dlho trvajúcim potleskom, do ktorého skandovali heslo preslávené bývalým americkým prezidentom Barackom Obamom: „Áno, môžeme.“

Už vo štvrtok dalo niekoľko strán najavo, že návrh socialistov na Rajoyovo odvolanie podporí. Hlasovanie, ktoré sa malo konať až po poludní, bol odložený do 11:00 SELČ.

„Chcem byť prvým, kto Pedrovi Sánchezovi zablahoželá. Prijmem ako demokrat výsledok hlasovania, hoci nesúhlasím s tým, čo sa tu deje,“ vyhlásil Rajoy pred poslancami. „Bolo mi cťou byť premiérom Španielska a zanechať túto krajinu lepšiu, než aká bola, keď som vedenie jej vlády prevzal,“ rozlúčil sa Rajoy v parlamente.

Návrh na vyslovenie nedôvery menšinovému kabinetu ľudovcov podali socialisti minulý týždeň potom, čo súd zverejnil vysoké tresty pre viac ako dvadsiatku bývalých regionálnych politikov a funkcionárov vládnej Ľudovej strany (PP). Verdikt sa týka jednej z vetiev rozsiahlej korupčnej kauzy a posudzované skutky sa stali v rokoch 1999 až 2005. Rajoy sa vo štvrtok pred poslancami obhajoval tým, že nikto z jeho ministrov ani zo súčasného vedenia PP odsúdený nebol a že korupcia je vo všetkých stranách.

Šesťdesiattriročný Rajoy je premiérom od decembra 2011. Svoje terajšie funkčné obdobie začal s oneskorením až potom, čo sa museli v Španielsku prvýkrát v histórii parlamentné voľby opakovať. Ani v tých opakovaných žiadna zo strán nezískala absolútnu väčšinu poslancov a Rajoy tak pre zostavenie vlády dostal dôveru parlamentu až na druhýkrát vďaka tomu, že časť socialistov sa zdržala hlasovania.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Španielsko #hlasovanie o dôvere