Súd v USA priznal rodine muža zastreleného políciou odškodné štyri doláre

Porota v Spojených štátoch priznala rodine muža zastreleného políciou odškodnenie vo výške štyroch dolárov (3,4 eura), sumu následne súd znížil na štyri centy kvôli jednopercentnej zodpovednosti bezpečnostných zložiek. Očakáva sa ale, že príbuzní nakoniec nedostanú nič, pretože zastrelený Gregory Vaughn Hill bol v čase incidentu opitý, napísal portál BBC.

01.06.2018 18:41
debata (40)

Incident sa odohral v roku 2014 na Floride, kde zástupcovia šerifa s 30-ročným Hillom riešili sťažnosť na hlasnú hudbu v jeho garáži. Spor sa ale vystupňoval a jeden zo šerifových zástupcov tromi výstrelmi muža zabil. U Hilla bola nájdená v zadnom vrecku nenabitá pištol a zástupcovia tvrdili, že počas sporu ju držal v ruke.

Spor o to, kto je za smrť Hilla zodpovedný, skončil až teraz. Porota rozhodla, že Hill si za zastrelenie mohol sám, pretože bol opitý a že zasahujúci členovia bezpečnostného zboru nepoužili neprimeranú silu. Porota však priznala každému z troch Hillových detí ako odškodnenie dolár a ďalší dolár potom jeho matke ako podiel na náklady pohrebu.

Porota ale ďalej konštatovala, že Hillov podiel zodpovednosti na jeho smrti je 99 percent a z jedného percenta spočíva na úrade šerifa, štvordolárové odškodnenie preto bolo znížené o 99 percent, takže na rodinu pripadnú štyri centy. V konečnom dôsledkov však deti a Hillova matka nedostanú nič, lebo bude kvôli Hillovej opitosti odškodnenie anulované.

Hillova snúbenica Monique Davisová označila rozhodnutie súdu za srdcervúce. „Mám veľa otázok, na ktoré chcem poznať odpoveď,“ povedala.

Právny zástupca rodiny John Phillips v súvislosti s verdiktom hovoril o urážke. „Prečo zvolili jeden dolár? Je to urážajúce,“ dodal. Phillips už dal na vedomie, že pripravuje novú žalobu, aby získal nového procesu.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba