Nová katalánska vláda zložila sľub. Skončil sa priamy dohľad Madridu

Nová katalánska vláda zložila v Barcelone predpísaný sľub. Týmto krokom sa zároveň zrušil priamy dohľad Madridu nad Katalánskom a obnovila sa autonómna správa tohto regiónu. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník La Vanguardia.

02.06.2018 13:19 , aktualizované: 15:05
Quim Torra Foto: ,
Katalánsky premiér Quim Torra.
debata (1)

Priama správa Madridu nad Katalánskom trvala sedem mesiacov – odvtedy, ako španielsky Senát koncom októbra 2017 odobril návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155. Na jeho základe potom španielska vláda odvolať katalánsky kabinet, zaviesť priamu kontrolu nad týmto regiónom a vypísať predčasné voľby do regionálneho parlamentu.

Tieto voľby sa uskutočnili vlani v decembri a najviac hlasov v nich opäť získali strany presadzujúce nezávislosť Katalánska od Španielska. Nový parlament pred dvoma týždňami zvolil za premiéra horlivého separatistu Quima Torru.

Torra je oddaný nezávislosti Katalánska, vyzýva Sáncheza na rokovania

Nový katalánsky premiér Quim Torra vyhlásil, že je oddaný dosiahnutiu nezávislosti Katalánska a chce začať rokovať s novým predsedom španielskej vlády Pedrom Sánchezom.

„Táto vláda je odhodlaná posunúť sa smerom k nezávislému štátu vo forme republiky,“ povedal Torra po tom, čo sa jeho vláda ujala moci v regióne, čím sa automaticky zručil dohľad Madridu nad Katalánskom uvalený vlani na jeseň v dôsledku snáh katalánskeho vedenia o vyhlásenie nezávislosti.

Katalánska vláda sa ujala úradu v sobotu napoludnie, zhruba hodinu po tom, ako v Madride zložil pred kráľom Filipom VI. svoj sľub nový premiér Pedro Sánchez.

Obrad bol viac emotívny a symbolický ako formálny

Torra v sobotu vo svojom príhovore Sáncheza vyzval, aby spolu „hovorili, zaoberali sa (katalánskym problémom), išli do rizika“. „Musíme si spoločne sadnúť za stôl a rokovať, vláda s vládou. Takto to už ďalej nemôže pokračovať, už ani jediný deň navyše,“ vyhlásil Torra.

Ešte z pozície lídra opozície Sánchez síce kritizovali snahy Madridom zosadeného katalánskeho vedenia o dosiahnutie nezávislosti, nedávno však sľúbil „stavať mosty“ s novou katalánskou vládou.

Agentúra CNA uviedla, že obrad zloženia sľubu bol viac emotívny a symbolický ako formálny. Viacerí z prítomných mali oblečenie žltej farby či na odeve stužku žltej farby, ktorá sa stala farbou boja za katalánsku nezávislosť.

Počas obradu zazneli aj výzvy na mobilizáciu za oslobodenie väznených vodcov boja za nezávislosť Katalánska a na podporu tých, ktorí sú v exile. V sále týchto „politických väzňov“ a politikov v exile pripomínalo prázdne kreslo so žltou mašľou.

Traja stíhaní kandidáti

Torra bol súčasne prvým kandidátom, ktorého Španielsko neobvinilo zo vzbury. Predchádzajúci traja kandidáti – expremiér Carles Puigdemont, Jordi Sánchez a Jordi Turull – sú trestne stíhaní a nemohli sa v katalánskom parlamente osobne zúčastniť na rozprave a hlasovaní o svojej kandidatúre, čo Madrid vyžadoval.

V prípade Torru Madrid akceptoval až druhý návrh na zloženie jeho vlády. Prvý ministerský tím Madrid odmietol, pretože Torra za ministrov navrhol aj štyroch politikov nachádzajúcich sa buď v španielskom väzení, alebo v exile v Belgicku.

Členovia Madridom zosadenej katalánskej vlády a ďalší predstavitelia katalánskeho vedenia čelia niekoľkým obvineniam vrátane vzbury.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #katalánska kríza