Erdogan podľa prieskumu vyhrá prezidentské voľby až v druhom kole

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zrejme nezíska potrebnú väčšinu pre obhájenie mandátu hneď v prvom kole, ale v druhom kole zvíťazí. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry SONAR. V Turecku sa 24. júna konajú predčasné prezidentské a zároveň parlamentné voľby. Krajina po nich prejde z parlamentného systému na systém prezidentský, za ktorý sa Turci vlani vyslovili v referende. Reformu navrhol Erdogan.

06.06.2018 07:56
turecko, turci, vlajka turecka, turek, turkyna Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (7)

Agentúra SONAR sa pýtala 3 000 respondentov v 26 z 81 tureckých provincií. V prvom kole Erdogan dostane podľa prieskumu 48,3 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho hlavný protikandidát Muharrem Ince získa hlas 31,4 percenta voličov. Ak jeden z kandidátov nebude mať už v prvom kole cez 50 percent hlasov, bude sa konať 8. júla kolo druhé. V tom by hlas terajšiemu prezidentovi odovzdalo 53 percent respondentov.

Erdoganovej vládnej strane AKP odovzdá podľa prieskumu agentúry SONAR hlas 42,2 percenta voličov. Jej koaličný partner, nacionalistická Strana národnej akcie (MHP), zrejme získa okolo 7,7 percenta hlasov.

Opozičnej koalícii okolo Ľudovej republikánskej strany (CHP) dá podľa prieskumu hlas 39,5 percenta voličov. Koalícia zahŕňa nedávno vzniknutú Stranu dobra (IP) populárnej političky Meral Akşenerovej a proislamskú Stranu šťastia.

Prokurdská Ľudová demokratická strana (HDP), ktorej bývalý predseda Selahattin Demirtaş je od roku 2016 väznený a obvinený z terorizmu, získala v prieskume rovných desať percent hlasov potrebných na vstup do parlamentu.

Práve výsledok HDP bude kľúčový: ak nezíska desať či viac percent hlasov, pripadnú jej volebné zisky druhej najsilnejšej strane v danom volebnom obvode. Z toho by podľa agentúry Reuters prípadne ťažila hlavne AKP, ktorá má silné pozície na východe krajiny aj na Kurdmi obývanom juhovýchode.

O úrad prezidenta 80-miliónového Turecka sa uchádza šesť kandidátov, vrátane väzneného Demirtaşa. Erdogan ho v utorok opäť označil za teroristu.

Demirtaş obvinenia z terorizmu pre údajné väzby na militantnú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) odmieta. Protikandidát Ince už roky hlasno kritizuje vládnu stranu AKP aj Erdogana, ktorému pripisuje uzurpátorstvo moci, potieranie slobody slova a potláčanie demokracie v krajine.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan