Babiš chce pre súd o spolupráci s ŠtB žalovať Slovensko

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce žalovať Slovensko na Európskom súde pre ľudské práva kvôli kauze svojej údajnej spolupráce s komunistickou Štátnou bezpečnosťou. Novinárom to povedal v stredu po tom, čo ho prezident Miloš Zeman druhýkrát poveril zostavením vlády.

06.06.2018 16:36
debata (7)

„Keď médiá povedia, že som prehral súd o ŠtB je to lož, pretože som ten súd vyhral. A vyhrám znova. Do 15. júna podám žalobu na Slovensko na Európsky súd pre ľudské práva,“ uviedol Babiš. Komentoval tak utorkové protesty tisícov ľudí, ktorí nechcú, aby bol Babiš premiérom napríklad kvôli údajnej spolupráci s ŠtB.

Babiš uviedol, že ľudí ovplyvňujú lživé informácie v médiách. Súdy kvôli údajnej Babišovej spolupráci s ŠtB sa začali v januári 2012. Babiš vtedy podal na bratislavskom súde žalobu na slovenský Ústav pamäti národa (ÚPN) kvôli archívnym zväzkom, podľa ktorých spolupracoval s ŠtB. Slovenské súdy najprv rozhodli, že je Babiš uvedený ako agent ŠtB neoprávnene.

Zvrat v kauze ale nastal po vlaňajšom rozhodnutí slovenského ústavného súdu. Zrušil pôvodné rozhodnutie bratislavského krajského aj najvyššieho súdu, ktoré dali Babišovi za pravdu. Urobil tak okrem iného z dôvodu, že odporcom nemal byť Ústav pamäti národa, ktorý zväzky ŠtB na Slovensku spravuje.

Ústavný súd tiež konštatoval, že slovenské súdy rozsudky chybne založili na svedectve bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí v pojednávaní pred okresným a krajským súdom neboli zbavení mlčanlivosti. Spochybnil tiež vierohodnosť týchto svedkov, ktorí vypovedali v Babišov prospech.

V obnovenom pojednávaní bratislavský krajský súd v súlade s rozhodnutím ústavného súdu Babišovu žalobu tento rok zamietol. Proti tomuto právoplatnému rozhodnutiu Babiš podal dovolanie na slovenský najvyšší súd.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #kauza #žaloba #Andrej Babiš #ŠtB #Európsky súd pre ľudské práva