Výbuch na predmestí Bagdadu si vyžiadal najmenej 18 obetí

Výbuch v šiitskej štvrti Sadr na okraji Bagdadu zasiahol mešitu a zabil najmenej 18 veriacich, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na políciu. Ďalších 90 ľudí utrpelo zranenia. Podľa polície sa v mešite nachádzala skrýša zbraní a k explózii došlo, keď boli prenášané do vozidla zaparkovaného pri mešite.

06.06.2018 23:12 , aktualizované: 07.06.2018 06:00
debata (4)

Hovorca ministerstva vnútra uviedol v krátkom vyhlásení, že explodovala ukrytá munícia a bezpečnostné zložky udalosť vyšetrujú. Štátna televízia predtým citovala toho istého hovorcu, ktorý výbuch označil za „teroristický útok na civilistov“. Vysoko postavený policajt agentúre AFP povedal, že „zbrane patrili ozbrojenej skupine“.

Do mešity, ktorú explózia poškodila, sa chodia modliť stúpenci Muktadu Sadra, šiitského duchovného, ​​ktorého podporovatelia po americkej invázii do Iraku bojovali proti americkým vojakom. Výbuchy tiež zničili niekoľko okolitých budov.

Skupina okolo Sadra vyhrala iracké parlamentné voľby, ktoré sa konali 12. mája, ale musí zostaviť koalíciu, čo by mohlo trvať niekoľko mesiacov. Sadr sám nekandidoval, premiérom sa teda stať nemôže; ocitol sa v pozícii, keď si zrejme bude môcť vybrať, kto do premiérskeho kresla zasadne.

Iracký parlament sa vyslovil za ručné prepočítanie hlasov z dôvodu volebných nezrovnalostí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bagdad #explózia #úmrtia