Podozrivý zo znásilnenia a vraždy nemeckého dievčaťa sa vráti z Iraku

Iračan podozrivý zo znásilnenia a vraždy štrnásťročného dievčaťa z nemeckého Mainzu najskôr ešte v sobotu večer priletí z Iraku späť do Nemecka. Informuje o tom denník Frankfurter Allgemeine Zeitung a ďalšie nemecké médiá.

09.06.2018 15:11 , aktualizované: 19:08
Nemecko, Wiesbaden, nezvestná, podozriví,... Foto:
Na policajnej snímke je 20-ročný Iračan Alí Bašár.
debata (34)
Iračana zadržali kurdské jednotky v piatok na severe Iraku. Mladík aj s rodinou predtým náhle opustil Nemecko, kde žil od roku 2015. Prípad vraždy vyvolal v Nemecku rozruch. V sobotu kvôli nemu v Mainzi usporiadala demonštráciu protiimigračná strana Alternatíva pre Nemecko (AFD) a miestna občianska iniciatíva usporiadala minútu ticha.

Štrnásťročná Susanna F. zmizla 22. mája. V stredu našli policajti jej telo v ťažko prístupnom teréne v okrajovej štvrti Wiesbadenu. Vo štvrtok polícia oznámila, že sa dievča stalo obeťou sexuálneho a násilného zločinu. Za hlavného podozrivého polícia považuje dvadsaťročného Iračana Alího Bašára, ktorý ako žiadateľ o azyl žil v Nemecku aj s rodinou od roku 2015. Bašár aj so svojimi príbuznými minulý týždeň náhle odletel z letiska v Düsseldorfe do Istanbulu a ďalej do irackého mesta Irbile. Práve na severe Iraku bol v piatok zatknutý.

Podľa nemeckých médií má byť Iračan prevezený späť do Nemecka, na frankfurtskom letisku by mal pristáť už v sobotu večer. Nemecké úrady zatiaľ túto informáciu oficiálne nepotvrdili a nevyjadrili sa ani k ďalšej správe, podľa ktorej sa Bašár pri policajnom výsluchu v Iraku k činu priznal.

Zdroje z frankfurtského letiska podľa agentúry DPA potvrdili, že podozrivý je na ceste do Nemecka. Popoludní podľa nich odletel z Irbile, vo Frankfurte by mal pristáť o 20:30 SELČ. Kurdskej úrady v severnom Iraku tieto informácie nepotvrdili.

Prípad smrti štrnásťročnej Susanny vyvolal na nemeckej politickej scéne ostrú debatu. Rad politikov varoval pred populizmom a paušálnym obviňovaním migrantov, podľa ďalších prípad vyvolal pochybnosti o práce nemeckých úradov.

Protiimigrační strana Alternatíva pre Nemecko (AFD) v sobotu usporiadala v Mainzi demonštráciu proti imigrácii pod heslom „Dosť! Konečne vyvodiť dôsledky“.

Ľudia počas demonštrácie v nemeckom Mainzi... Foto: Reuters, RALPH ORLOWSKI
Mainz, Nemecko, demonštrácia Ľudia počas demonštrácie v nemeckom Mainzi držia transparenty s nápisom: Dosť! Stačilo!

Podľa DPA sa jej zúčastnila zhruba stovka ľudí a predseda krajinskej organizácie strany Uwe Jung kritizoval pokusy bagatelizovať násilné trestné činy utečencov. Ďalšie podobné demonštrácie by mali byť v nedeľu. V meste sa ale budú konať aj ďalšie protesty proti rasizmu a nenávisti.

V Mainzi sa dnes zišlo zhruba 75 ľudí, aby si minútou ticha uctili pamiatku zavraždenej. Nič nepomôže reagovať na nenávisť nenávisťou, uviedla rečníčka z miestnej iniciatívy Akcia dobrých ľudí Mainz.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Irak #vražda #znásilnenie #Kurdistan #Ali B.