Minister KĽDR nazval Netanjahua "smradľavým sionistom"

Severokórejský minister zahraničia Ri Jong-ho dnes na twitteri označil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za "smradľavého sionistami" a obvinil ho, že klame a nesie zodpovednosť za zabíjanie Palestínčanov v Gaze.

11.06.2018 14:42
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu - ilustračná snímka.
debata (11)

Tweet bol zrejme reakciou na nedeľné video, v ktorom Netanjahu ponúkol Iráncom, že im Izrael pomôže recyklovať vodu. Informoval o tom izraelský denník The Jerusalem Post.

O podivnom výpade Pchjongjangu informoval tiež izraelský denník Haarec. Na rozdiel od The Jerusalem Post ale napísal, že sa mu nepodarilo nezávisle overiť, či išlo o pravý twitterovský účet severokórejského ministra. Napriek tomu na tweet reagovalo izraelské ministerstvo zahraničia.

„Smradľavý sionista Netanjahu ponúka Iránu vodu, je zločinec a klamár, takže to nikdy nesplní. Medzitým sa neobťažuje dať vodu obyvateľom Gazy, radšej ich zabije,“ napísal podľa izraelského denníka na twitteri Ri.

Netanjahu v nedeľu na twitteri zverejnil video, v ktorom na začiatku vypil pohár vody, potom hovoril o suchu v Iráne, „nekompetentných“ úradoch a miliónoch Iráncov, ktorých môžu suchá vyhnať z domovov. Na záver Netanjahu oznámil, že sa Izrael prostredníctvom webovej stránky v perštine s Iráncami podelí o svoje znalosti týkajúce sa recyklácie vody. „Iránsky režim kričí: Smrť Izraelu! Izrael odpovedá "Život iránskemu ľudu,“ povedal Netanjahu v závere videa.

Hovorca izraelského ministerstva zahraničia Emmanuel Nahšon v reakcii na tweet severokórejského ministra zahraničia napísal: „Keď to vezmeme z tej svetlejšej stránky, sledujete nás na twitteri a reagujete. Bohužiaľ nás ale bezdôvodne urážate. Izrael chce mier a bráni sa brutálnemu nenávistnému iránskemu režimu, ktorý si praje naše zničenie “.

Najnovšia výmena názorov medzi KĽDR a Izraelom prichádza vo chvíli, keď v Singapure vrcholia prípravy na utorkové stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorého cieľom zrejme bude vytvorenie denuklearizovaných zón Kórejského polostrova.

Nejde o prvý spor medzi KĽDR a Izraelom. Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman vlani v rozhovore pre spravodajský web Walla! povedal, že jediným cieľom Pchjongjangu je „podkopávať globálnu stabilitu“, a vedenie KĽDR označil za „šialené a radikálne“. Severokórejské ministerstvo zahraničia Liebermanove tvrdenia vtedy označilo za urážlivé, neuvážené, nečestné a zlomyseľné.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Gaza #Bejamin Netanjahu #Palestínčania #sionizmus #Ri Jong-ho