Skopje a Atény ukončili po 27 rokoch spor, Macedónsko sa premenuje

Grécko a Macedónsko sa dohodli, ako ukončia dlhoročný spor o názov bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného hovorcu gréckej vlády.

12.06.2018 18:22 , aktualizované: 20:28
Greece Macedonia Foto: ,
Socha Alexandra Veľkého v meste Thessaloniki v Grécku.
debata (1)

Macedónsko ponesie podľa oficiálne potvrdených informácií z metropol oboch štátov v budúcnosti názov Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija).

Atény pre názov z historických dôvodov bránia vstupu Macedóncov do NATO alebo EÚ.

Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras podľa Reuters už o dohode informoval prezidenta Prokopisa Pavlopulosa. Očakáva sa, že výsledok dlhého vyjednávania so svojím macedónskym partnerom Zoranom Zaevom oznámi verejnosti ešte v utorok večer.

Dohoda premiérov však ešte vôbec neznamená, že sa ju podarí realizovať. Sú proti nej opozície v oboch krajinách, pričom v Grécku aj koaličný partner Tsiprasovej formácie SYRIZA strana Nezávislí Gréci. Jej predseda Panos Kamenos zopakoval, že dohodu nepodporí, ak bude nový názov bývalej juhoslovanskej republiky obsahovať slovo Macedónsko, ako sa na severe Grécka nazýva aj rovnomenný región.

Zaev na druhej strane nemá podporu najsilnejšej parlamentnej strany VMRO-DPMNE, bez hlasov ktorej poslancov v zákonodarnom zbore nepresadí zmenu ústavy, čo požadujú ako jednu zo základných podmienok Atény.

Zaev potvrdil dohodu s Gréckom

Aj Zoran Zaev potvrdil, že sa vo viac ako 27 rokov pretrvávajúcom spore s Gréckom o názov postjuhoslovanskej republiky podarilo dosiahnuť historickú dohodu.

Macedónsko ponesie podľa oficiálne potvrdených informácií z metropol oboch štátov v budúcnosti názov Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija). Doteraz bola krajina aj v Organizácii Spojených národov zaregistrovaná pod dočasným názvom Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko.

Zaev na tlačovej konferencii v macedónskej metropole zdôraznil, že uzavretie viac ako štvrťstoročného sporu možno považovať za historický výsledok. Vďaka kompromisnému riešeniu si – ako podčiarkol – Macedónčania môžu zachovať národnú a kultúrnu identitu a nemusia sa ani vzdať slova Macedónsko v názve.

Zaev avizoval, že bude teraz písomne informovať všetky členské štáty Organizácie Spojených národov o používaní nového názvu krajiny v dvojstrannej relácii, ako aj na medzinárodných fórach.

Nový názov krajiny by sa mal začať používať až po ratifikácii dohody zákonodarcami oboch štátov.

O ňom by sa v druhom polroku 2018, možno už do októbra, malo v krajine uskutočniť referendum. Ak by občania v plebiscite nový názov schválili, potom by malo dôjsť aj k úprave macedónskej ústavy. Ak by sa tak nestalo, v krajine by sa mali uskutočniť predčasné parlamentné voľby, ktoré budú súčasne akýmsi druhom referenda.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Macedónsko