Búrky potrápili Nemecko, Rakúsko aj Maďarsko

Južnú časť Nemecka v noci znovu potrápili búrky a bleskové povodne. Vyžiadali si jedného mŕtveho v Garmisch-Partenkirchene a tiež zatopené pivnice a ulice, informovala agentúra DPA. Najhoršie zasiahnuté bolo Bavorsko. V utorok zomrel jeden človek v prudkej búrke aj v Rakúsku.

13.06.2018 10:32
debata

Päťdesiatdvaročného muža v Garmisch-Partenkirchene strhla rozvodnená rieka Partnach. Záchranári po mužovi pátrali niekoľko hodín. Nakoniec ho našli mŕtveho.

V utorok večer zahynul v prudkej búrke v mestskom parku v Grazi muž, na ktorého spadol strom. Úrady nechali park uzavrieť. Okrem toho nárazový vietor v druhom najväčšom rakúskom meste lámal konáre a strhával električkové troleje.

Aj na stredu predpovedajú meteorológovia v častiach južného Bavorska dážď. V alpskej oblasti by mohlo do štvrtkovej noci napršať miestami až 70 litrov zrážok na meter štvorcový.

V Dolnom Bavorsku boli hasiči v noci na stredu v trvalom nasadení. Polícia informovala, že v súvislosti s počasím sa tam uskutočnilo 60 zásahov. Mnohé cesty boli zaplavené a dočasne uzavreté. Niektoré automobily voda zmietla. Zaplavila tiež pivnice. Búrka vyvracala stromy. Zvlášť ťažko bolo zasiahnuté mesto Landshut a okolie a oblasť Bavorského lesa susediaceho so Šumavou.

Ulice a pivnice sa ocitali pod vodou aj v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. V utorok večer tam bola zasiahnutá obec Waldachtal, kde mali hasiči desiatky výjazdov. Prívalový dážď úplne zaplavil miestny supermarket. Odpratávanie škôd bude podľa hasičov nepochybne trvať niekoľko dní.

V Maďarsku museli zasahovať hasiči v 300 prípadoch

Materiálové škody a problémy na cestách, železnici a v leteckej doprave, ale aj v dodávke elektriny spôsobili búrky aj na území celého Maďarska. K odstraňovaniu škôd volali do rána na pomoc požiarnikov v takmer 300 prípadoch, nikto však nebol zranený, informoval spravodajský server vs.hu.

Popadané stromy poškodili viaceré vozidlá i nehnuteľnosti v Zalianskej, Šomodskej, Fejérskej, Peštianskej, Baranskej, Veszprémskej i Báčsko-malokumánskej župe. Na mnohých miestach zaplavila voda pivnice.

V štyroch župách bola prerušená dodávka elektrickej energie v tisíckach domácností. V Peštianskej a Báčsko-malokumánskej župe bolo bez elektriny až 70.000 ľudí.

V dôsledku popadaných stromov, potrhaného elektrického vedenia a skratov v elektrických systémoch meškalo mnoho vlakových spojov.

Viaceré lety museli krúžením vyčkávať na pristátie; v jednom momente ich bolo nad Maďarskom až 15. Niektoré lietadlá museli pre nepriaznivé počasie presmerovať na iné letiská.

debata chyba
Viac na túto tému: #búrky #extrémne počasie