Po Arménsku Gruzínsko: Premiér Kvirikašvili odstúpil

Predseda gruzínskej vlády Giorgi Kvirikašvili oznámil, že sa rozhodol odstúpiť. V televíznom vyhlásení podľa agentúry Reuters svoj krok zdôvodnil nezhodami so šéfom vládnucej strany Gruzínsky sen Bidzinom Ivanišvilim, bývalým premiérom a najbohatším Gruzíncom.

13.06.2018 18:08
debata

„Mali sme s vodcom vládnucej strany určité nezhody. Myslím, že nadišiel čas, keď by mal mať šéf strany príležitosť zostaviť nový kabinet,“ vyhlásil odstupujúci premiér.

Bývalý minister zahraničia a vicepremiér Kvirikašvili, ktorý má 50 rokov, na čelo vlády nastúpil v decembri 2015. Nahradil vtedajšieho premiéra Irakliho Garibašviliho, ktorý rezignoval.

Pozorovatelia túto výmenu považovali za snahu rok pred voľbami zvýšiť popularitu Ivanašviliho vládnej koalície Gruzínsky sen, ktorá silno poklesla v dôsledku ekonomických ťažkostí.

Agentúra TASS poznamenala, že predseda vlády je podľa gruzínskej ústavy hlavou výkonnej moci a má reálnu moc na riadení krajiny. Prezident je síce formálne hlavou štátu, ale jeho právomoci sú značne obmedzené.

Gruzínsky premiér odstúpil po vlne protestov, pri ktorých ľudia žiadali demisiu vlády.
debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Gruzínsko