Rozseknutý gordický uzol? Severnému Macedónsku sa otvorí cesta do NATO i EÚ

Dvadsaťsedem rokov trvajúca odysea Bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko (FYROM), ako znie provizórny názov, pod ktorým bola malá balkánska krajina prijatá do OSN, sa možno chýli ku koncu. A ak sa skutočne premenuje na Severné Macedónsko, ako sa v utorok predbežne dohodol jej premiér Zoran Zaev s gréckym kolegom Alexisom Tsiprasom, tak by Atény mali odblokovať cestu Skopje do Severoatlantickej aliancie i Európskej únie.

14.06.2018 08:28 , aktualizované: 09:16
Macedonia Greece Foto: ,
Žena v Skopje protestuje s tisíckami ďalších ľudí proti zmene názvu Macedónska, na ktorej sa krajina dohodla s Gréckom.
debata (4)

Zaev s Tsiprasom si so spletitým problémom poradili podobne, ako keď v staroveku Alexander Veľký, známy aj s prídomkom Macedónsky, podľa legendy presekol gordický uzol, ktorý nik nedokázal rozviazať. Dohodu by mali premiéri spečatiť cez víkend. Podpisom však len spustia dlhú a zložitú postupnosť krokov, ktoré nevyhnutne nemusia vyústiť do vytýčeného cieľa. Kým vo svete, od Bruselu, cez Washington až po Bratislavu, žnú obaja premiéri za svoju odvahu a rozhodnosť vavríny pochvál, doma čelia tlaku odporcov, ktorí pre historický kompromis majú len slová ako kapitulácia a zrada.

„Máme dohodu. Máme historické riešenie po viac ako dvadsiatich piatich rokoch. Naša dohoda zahŕňa názov Republika Severné Macedónsko pre univerzálne použitie,“ oznámil Zaev v utorok večer po telefonickom rozhovore s gréckym partnerom.

Referendum bude na jeseň

Tento názov má byť podľa dohody používaný v medzinárodnom i vo vnútroštátnom styku. Zaev prijal podmienku gréckej strany, že dohodnuté zmeny musia byť zakotvené v macedónskej ústave. Grécky parlament má o ratifikácii dohody hlasovať až po splnení záväzkov vyplývajúcich z dohody macedónskou stranou, čiže až po referende, ktoré by sa podľa Zaeva malo uskutočniť na jeseň.

Tsipras spresnil, že po tom, čo dohodu ratifikuje macedónsky parlament, Grécko na summite EÚ koncom júna podporí začatie prístupových rozhovorov Macedónska a v júli na summite NATO sa vysloví za jeho pozvanie na vstup do aliancie. Ak sa však macedónskej vládnej koalícii, ktorá teraz v parlamente nemá kvalifikovanú väčšinu, nepodarí presadiť zmenu základného zákona, „pozvanie do NATO bude anulované a rokovania s EÚ sa nezačnú“, upozornil grécky premiér.

Zmenia sa aj doklady

Dohoda podľa Tsiprasa obsahuje také podrobnosti ako napríklad, že v osobných dokladoch obyvateľov Macedónsko bude v rubrike štátna príslušnosť uvedené „Macedónčan/občan Severného Macedónska“. Zaev však svojich spoluobčanov upokojil, že ich reč sa aj naďalej bude nazývať macedónčina bez akýchkoľvek prívlastkov.

Grécky premiér tiež uviedol, že susedná krajina sa do budúcnosti zriekne akéhokoľvek svojho spájania so „starovekou gréckou kultúrou Macedónsko“, stelesnenou Alexandrom Veľkým, na ktorého dedičstvo si Gréci robia výlučný nárok.

Dlhoročný spor nahneval aj opozície

Obe krajiny vedú spor o názov Macedónska od rozpadu Juhoslávie v roku 1991. Gréci ho totiž považujú za zásah do svojho dedičstva a za skrytý územný nárok na severnú časť svojho územia. V medzinárodnom styku vrátane OSN sa teraz používa názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko. Viac ako 140 krajín sveta vrátane Ruska, USA i Slovenska, však krajinu uznalo pod názvom Macedónska republika.

Dohoda premiérov ešte zďaleka neznamená, že sa ju podarí naplniť. Sú proti nej opozície v oboch krajinách, pričom v Grécku aj strana Nezávislí Gréci, koaličný partner Tsiprasovho hnutia SYRIZA. Jej predseda Panos Kamenos pohrozil, že dohodu nepodporí, ak bude nový názov bývalej juhoslovanskej republiky obsahovať slovo Macedónsko. Prípadné vystúpenie z koalície však nespomenul, čo znamená, že Tsipras sa bude môcť pokúsiť pretlačiť ratifikáciu cez parlament s pomocou hlasov opozičných socialistov. Musí však rátať so silným odporom verejnosti. V Grécku, kde sa v prieskumoch proti kompromisu vyslovuje viac ako 60 percent opýtaných, sa proti dohode so Skopje konali masové protestné mítingy.

‚Zradcovia!‘ skandoval dav pred parlamentom v Skopje

Tisícky ľudí vyšli v stredu do ulíc macedónskeho hlavného mesta Skopje na protest proti kompromisu s Gréckom. Informuje o tom agentúra DPA.

Demonštranti sa zhromaždili pred budovou parlamentu a vyčítali vláde zradu, uviedli macedónske médiá.

„Máme len jedno meno – Macedónsko!“ či „Zradcovia!“ skandoval dav pred budovou parlamentu v Skopje. Protesty ohlásili aj v ostatných častiach krajiny.

Prezident Gjorge Ivanov však už v stredu vyhlásil, že dohodu nepodpíše. V takom prípade bude parlament o nej hlasovať druhýkrát a po jej schválení vstúpi do platnosti aj bez podpisu prezidenta.

Grécki odporcovia dohody plánujú demonštráciu v centre Atén v piatok, informuje agentúra AP. Konzervatívna opozičná strana Nová demokracia (Nea dimokratia) podľa miestnych médií požiada vo štvrtok alebo v piatok o hlasovanie o vyslovení nedôvery premiérovi Tsiprasovi. „Osemdesiat percent národa túto dohodu nechce,“ uviedla hovorkyňa strany Maria Spyrakiová pre DPA.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Mcedónsko #zmena názvu