Valné zhromaždenie OSN odsúdilo Izrael za zabíjanie Palestínčanov v Pásme Gazy

Valné zhromaždenie OSN v stredu prijalo nezáväznú rezolúciu, ktorá odsudzuje Izrael za zabíjanie Palestínčanov z Pásma Gazy a požaduje pre Palestínčanov medzinárodnú ochranu. Neprešiel naopak americký návrh, ktorý zodpovednosť za násilie v Gaze pripisoval radikálnemu hnutiu Hamas.

14.06.2018 09:10
izrael, palestína, pásmo gazy Foto: ,
Na archívnej snímke situácia na hranici medzi Izraelom a Pásmom Gazy.
debata (14)

Zhromaždenie so 193 členmi zasadlo mimoriadne na žiadosť arabských štátov. Za rezolúciu hlasovalo 120 štátov, proti osem a 45, okrem iného Česko, sa zdržalo.

Okrem USA a Izraela proti rezolúcii hlasovali Austrália, Togo, Šalamúnove ostrovy, Marshallove ostrovy, Nauru a federatívne štáty Mikronézie. Hlasovania sa okrem Českej republiky zdržalo napríklad aj Slovensko, Nemecko, Rakúsko či Poľsko.

Rezolúciu predložili Palestínčania spolu s Alžírskom a Tureckom. Urobili tak potom, čo Spojené štáty podobný text vetovali v Bezpečnostnej rade. Dokumenty tejto inštitúcie sú záväzné.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová povedala, že rezolúcia neobsahuje ani zmienku o „teroristoch z Hamasu“ a je úplne jednostranná.

USA chceli, aby sa do rezolúcie pridala pasáž odsudzujúca násilie Hamasu. Najprv sa hlasovalo o tomto návrhu, ktorý však neprešiel, pretože ho nepodporili potrebné dve tretiny štátov. Za sa vyslovilo 62, proti 58 a 42 sa zdržalo.

Izraelskí vojaci od konca marca, keď sa začali protesty pri hranici medzi Gazou a Izraelom, zabili vyše 120 Palestínčanov a zranili tisíce ďalších. Hamas v Gaze vládne a Izrael aj USA ho vinia, že vyvoláva protiizraelské nepokoje a zneužíva civilistov pre vlastnú snahu o narušenie hranice. Hamas viedol s Izraelom už tri vojny.

Palestínski predstavitelia požadujú medzinárodnú ochranu pre okupovaný palestínsky národ. Akú by mala mať podobu, ale nie je jasné. Hovorí sa o pozorovateľoch aj o prípadnej mierovej misii. Generálny tajomník OSN António Guterres už skôr povedal, že na to, aby podal návrh na túto misiu, musí mať mandát Bezpečnostnej rady.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Hamas #OSN #izraelsko - palestínsky konflikt