Puigdemont opäť hviezdou: Tentokrát pre šunky Pig Demont. Stihol už podať sťažnosť

Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont vyzval španielske úrady, aby nariadili andalúzskej potravinárskej firme stiahnuť z trhu bravčovú šunku s názvom Pig Demont. Zosadeného predsedu vlády jedného zo španielskych regiónov pritom nepopudil len názov mäsového výrobku, ale aj kreslené prasiatko s čiernymi vlasmi a okuliarmi na obale, ktoré sa mu nápadne podobá, informoval denník El Mundo.

15.06.2018 06:40
debata (9)
Kreslené prasiatko z obalu šunky Pig Demont.

Puigdemontovou sťažnosťou sa začal zaoberať španielsky úrad pre ochranu duševného vlastníctva, ktorý zatiaľ pozastavil registráciu značky Pig Demont v oficiálnom registri a to do momentu, kým sa spor vyrieši.

Alberto González López svoju firmu pomenoval Pig Demont už vlani v decembri. Pozornosť však jeho voľba názvu vyvolala až tento týždeň, keď poskytol rozhovor rádiu Cope.

González v ňom uistil, že názov firmy nemá s katalánskym expremiérom nič spoločné a je kombináciou anglického slova pig (prasa) a francúzskeho spojenia du mont (z hory, horský). Ani prasiatko s čiernymi vlasmi a okuliarmi, ktoré Puigdemnota nápadne pripomína, nemá podľa riaditeľa potravinárskeho podniku s katalánskym separatistom nič spoločné. „Ak sa v kresbe prasiatka spoznáva, je to jeho problém, nie môj,“ povedal González.

Advokát Carlesa Puigdmenota, politika, ktorý v Nemecku čaká na rozhodnutie o svojom vydaní do Španielska kvôli obvineniu zo vzbury a sprenevery, je však iného názoru. Katalánskej stanici TV3 právnik Jaume Alonso-Cuevillas povedal, že značka Pig Demont je urážlivá a má „fonetickú podobnosť s menom rodiny, ktorá na jeho použitie nedala súhlas“.

Okrem spornej šunky firma z juhošpanielskej Málagy predáva aj šumivé víno Rufián. Podľa Gonzáleza je opäť len zhodou okolností, že za katalánskych separatistov je v španielskom parlamente politík rovnakého mena – Gabriel Rufián Romero.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #prasa #šunka #Carles Puigdemont