Merkelová má pod kreslom politický dynamit

Vydrží nemecká vláda pokope? Začiatkom letných prázdnin jej totiž hrozí, že sa rozsype. Možný krach spojenectva je síce nateraz odvrátený, ale zostáva málo času, aby sa našlo vzájomne uspokojivé riešenie zložitej otázky.

18.06.2018 12:58 , aktualizované: 17:05
merkelová, seehofer Foto: ,
Nemecký minister vnútra Horst Seehofer (vľavo) a kancelárka Angela Merkelová.
debata (20)

Angela Merkelová prežíva jedny z najťažších chvíľ, čo je od roku 2005 nepretržite pri moci. Pevnú pôdu pod nohami jej narúša vyhrotený spor s Horstom Seehoferom. Minister vnútra presadzuje urýchlené a dôrazné kroky proti nelegálnej migrácii, čo naráža na neochotu kancelárky.

Seehofer zastupuje bavorskú Kresťanskosociálnu úniu (CSU), čo je sesterská strana Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) Merkelovej. Z nemeckých hraníc by najradšej už od júla vracal preč migrantov, ktorí v Nemecku neuspeli so žiadosťou o azyl a rovnako tých, čo sa už registrovali v iných štátoch EÚ.

Problémom náporu utečencov sa bude 29. júna zaoberať summit lídrov únie, takže Merkelovej zostávajú menej ako dva týždne, aby sa pokúsila nájsť dohodu. Pred schôdzkou v Bruseli má dvojstranne rokovať s viacerými dôležitými štátnikmi; už v pondelok večer sa stretla s talianskym premiérom Giuseppem Contem, v utorok bude diskutovať s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Merkelová zopakovala, že je potrebné dopracovať sa k spoločnému riešeniu. „Jednostranné kroky v oblasti migrácie by mohli viesť k dominovému efektu a mať negatívny dosah na Európsku úniu,“ upozornila podľa agentúry Reuters. Kancelárka sa obáva, že postup, ktorý navrhuje minister vnútra, by mohli napodobniť ďalšie krajiny EÚ, čo by fakticky viedlo k chaosu vo voľnom pohybe osôb. „Zároveň má strach, že by najväčšie migračné bremeno niesli štáty na južnom okraji únie, konkrétne Grécko a Taliansko, kde vo väčšine prípadov utečenci prvýkrát vstúpia na európsku pôdu,“ napísal server Local.

Šéfka vlády dala najavo, že Seehofer nemôže stopercentne rátať s vracaním migrantov od začiatku júla. „Neexistuje žiadna automatika,“ poznamenala v súvislosti s tým, že nie je pripravená pristúpiť na jeho požiadavku, keby sa na summite nenašlo riešenie na európskej úrovni.

Seehofer je však odhodlaný dôrazne ísť za svojím cieľom. Varoval, že začiatkom letných prázdnin by uplatnil tzv. ministerské oprávnenie a bez ohľadu na názor celej vlády by nariadil vracať migrantov z hraníc. V takom prípade by ho zrejme Merkelová odvolala z funkcie, čo by viedlo k zemetraseniu v koalícii. Seehofer ešte pred dňami poznamenal, že neverí, že sa do summitu vyrieši to, čo sa nepodarilo za posledné dva až tri roky. Najnovšie zmiernil tón, ale politicky dynamit pod kreslom Merkelovej ponechal. „Nie je v záujme CSU zosadiť kancelárku, zrušiť spojenectvo s CDU či rozložiť koalíciu. Chceme len trvalo udržateľné riešenie, aby sa migranti posielali späť z hraníc,“ povedal pre noviny Bild, čím vlastne potvrdil, že kancelárke dal ultimátum do začiatku leta. „Základom je, aby summit na konci júna prijal rozhodnutie. Situácia je vážna, ale stále riešiteľná,“ napísal Seehofer v denníku Frankfurter Allgemaine Zeitung.

Tlak CSU vyplýva aj z toho, že na jeseň sa uskutočnia v Bavorsku krajinské voľby. Téma migrácie bude jednou z hlavných tém kampane. Stávka na odmietanie utečencov môže pomôcť CSU v zápase o priazeň voličov, ktorých si chce nakloniť protiimigračná strana Alternatíva pre Nemecko.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #CDU #Angela Merkelová #utečenci #CSU #Horst Seehofer