Poche riadi cyklistiku, bude aj diplomaciu?

"Bicyklovaniu sa rozumie viac ako diplomacii," počuť z českých politických kuloárov na adresu Miroslava Pocheho, kontroverzného nominanta ČSSD na post českého ministra zahraničia v narážke na jeho funkciu podpredsedu Českého zväzu cyklistiky.

18.06.2018 19:30
debata (5)
Miroslav Poche, nominant ČSSD na post ministra... Foto: Profimedia
Miroslav Poche Miroslav Poche, nominant ČSSD na post ministra zahraničia.

„Je to veľká kríza. Pocheho názory sú v podstate nemeckým postojom vrátane otázky migračných kvót. Ibaže Merkelová a spol. už začali ustupovať, a tak bude musieť rovnako reagovať aj Poche,“ povedal pre Pravdu český politológ Oskar Krejčí na adresu okolo zloženia českého kabinetu vedeného Andrejom Babišom (ANO). Podľa neho sú však oveľa horšie samotné nediplomatické postoje kandidáta na diplomatický post. Charakterizoval ich ako „dienstbierovskú nevyzretosť“. „A takýto človek, ktorý nevytvára podmienky na kompromis, má šéfovať českej diplomacii?“ položil si rétorickú otázku český politológ.

Podľa Pocheho kritikov, ktorých reprezentujú nielen premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman, ale aj českí komunisti ochotní za určitých podmienok podporiť nový český kabinet, Poche stavia na svojej osobe budúcnosť českej vlády. A to podľa väčšiny nerobí žiaden slušný diplomat. „To, čo posledný týždeň predvádzal, je z hľadiska politickej kultúry niečo neslýchané,“ „priložil“ kontroverznému Pochemu aj Krejčí.

Nie je to iba kvôli kvótam

Ukazuje sa teda, že Zemanov postoj ku kandidátovi ČSSD nie je postavený iba na Pocheho angažovanosti v prospech Zemanovho protikandidáta Jiřího Drahoša v nedávnych prezidentských voľbách. Pravda však je, ako v tejto súvislosti počuť, že „len pán Boh vie“, na čom prezident skutočne postavil svoj postoj, ale samotné „pozadie“ je zrozumiteľné.

Český prezident Miloš Zeman nechce Pocheho vo... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Miloš Zeman Český prezident Miloš Zeman nechce Pocheho vo vláde vidieť.

Šéf ČSSD Miloš Hamáček, ale aj jeho ministerský kandidát, odmietajú napríklad tvrdenie KSČM, podľa ktorého Poche spoločne s ďalšími jedenástimi českými poslancami hlasovali v EP za utečenecké kvóty. Teda hlasovali proti základom, na ktorých dnes stojí česká vláda. „Boli iba dvaja a Poche medzi nimi nebol,“ odporuje zdroj blízky centrále ČSSD citovaný portálom Ihned. Podľa viacerých komentátorov je to však tenký ľad, pretože hlasovaní o spomínanom probléme bolo niekoľko a nik nevie, či ide o rovnaké hlasovanie, o akom teraz hovoria stúpenci kandidáta ČSSD na post šéfa diplomacie. Zhoda väčšiny však panuje aj v tom, že ide o nedôstojné handrkovanie, kvôli ktorému mnohí odišli z politiky a ktoré čoraz viac znechucuje väčšinu Čechov.

Podoba Trump a Babiš?

„Pocheho nakoniec pravdepodobne prehovoria, aby sa sám vzdal kandidatúry,“ nevylučuje rozuzlenie politológ Krejčí. V tejto súvislosti pripomenul, že Babiš dokáže čeliť akejkoľvek kritike. Vraj vidieť, že ho v tomto smere podnikanie utužilo. „Podobá sa na Trumpa. Obaja sú zvyknutí na sociálno-darvinistické prostredie. Nik iný by nevydržal to, čo proti Babišovi robia médiá a ulica. Ak vládu postaví, o čom nepochybujem, ulica opäť bude protestovať,“ predpovedá vývoj aj český politológ Krejčí. Všetko nasvedčuje tomu, že Babiš si to uvedomuje. Ak sa mu však podarí naťahovať zloženie kabinetu do začiatku prázdnin, bude mať výhodu, pretože cez školské voľno sa toho veľa nedeje. Protestom sa však nevyhne.

„Babiša to jednoducho baví. Je hráčom, ktorého krédom nie je princíp vľavo či vpravo, ale stále vpred,“ vyslovil Krejčí jednu z Babišových predností. A nerobí si veľké starosti napríklad ani s kritikmi, podľa ktorých „pošliapava ústavu“. Odporcovia tejto tézy totiž pripomínajú, že Babiš aj Zeman konajú v rámci prvého zákona štátu, ktorý je koncipovaný veľmi všeobecne. A tak v podstate všetko, čo spomínaný tandem urobil, ako je napríklad oddlženie vlády bez súhlasu parlamentu, s čím právom mnohí nesúhlasia, je z hľadiska litery zákon v poriadku. A v tomto je hlavne český prezident Zeman majstrom.

Vizitka Miroslava Pocheho (40)

  • Súčasnosť: europoslanec od roku 2014 a člen výboru pre priemysel, výskum a energetiku, podpredseda Českého zväzu cyklistiky.
  • Vzdelanie: vyštudoval európsku agrárnu diplomaciu, politológiu a medzinárodné vzťahy.
  • Kariéra: v roku 1997 začal podnikať v cestovnom ruchu, spoločník firmy Balpo; v rokoch 1997 až 2000 zastupoval OBSE na misii v Bosne a Hercegovine, v rokoch 2009 až 2010 bol poradcom ministra zahraničia a zároveň podnikal.
  • Stranícka príslušnosť: ČSSD (od roku 1997).
  • Rodina: ženatý, dve deti; manželka je Slovinka.
  • Škandál: v roku 2009 tajne financoval ČSSD, keď peniaze dal strane cez niekoľkých členov, ktorí niekoľkotisícový dar prezentovali ako členské príspevky.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #vláda ČR #česká politika #Miroslav Poche