Merkelová sa stretla s Macronom, chcú sa dohodnúť na reformách EÚ

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok privítala na rokovaniach francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona so zámerom vypracovať reformy, ktoré dokážu zastaviť "rozpad" EÚ, oslabenú populistickými silami a hlbokými nezhodami ohľadom imigrácie. Informovala o tom agentúra Reuters.

19.06.2018 17:30
merkel, macron Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová privítala na rokovaniach francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.
debata (7)

Lídri dvoch najväčších európskych ekonomík sa pokúsia dopracovať ku kompromisu medzi Macronovou odvážnou víziou veľkej zmeny EÚ a postojom Nemecka, ktorý je opatrnejší, najmä pokiaľ ide o financie. Merkelová i Macron zdôraznili, že blok sa musí na svetovom javisku naučiť stáť za svojimi záujmami v čase, keď americký prezident Donald Trump otvorene vyzýva EÚ na obchodnú vojnu, ako aj na súperenie v oblasti bezpečnosti a klimatickej politiky.

Lídri sa stretli v kancelárkinom vidieckom sídle Meseberg, ležiacom 65 kilometrov severne od Berlína. Pokúsia sa tu dohodnúť na spoločnom francúzsko-nemeckom postoji pred kľúčovým summitom EÚ, ktorý sa bude konať 28.-29. júna v Bruseli a kde vrcholní predstavitelia Únie prerokujú budúcnosť tohto bloku po brexite.
Merkelová a Macron čelia tvrdej opozícii zo strany nacionalistických a pravicových populistických síl vo svojich krajinách, ako aj v Taliansku, Rakúsku a niekoľkých východoeurópskych štátoch.
Francúzsky minister financií Bruno Le Maire varoval: „Európa je v procese rozkladu. Vidíme štáty, ktoré sa stáčajú dovnútra, snažiac sa nájsť národné riešenia problémov, ktoré si vyžadujú európsky prístup.“
„Je nutné navrhnúť nový európsky projekt imigrácie, ekonomiky a financií, aby sa Európa konsolidovala vo svete, kde na jednej strane sú USA a na druhej Čína, pričom my sme chytení niekde v strede,“ dodal.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Emmanuel Macron