Šéf sudetských Nemcov Posselt kritizoval českých politikov. Postavil sa za Merkelovú

Šéf sudetských Nemcov Bernd Posselt kritizoval "útoky" českých politikov na kancelárku Angelu Merkelovú kvôli jej slovám o tom, že na vyhnanie Nemcov z krajín strednej a východnej Európy po druhej svetovej vojne neexistovalo morálne ani politické ospravedlnenie. Časť českého establishmentu podľa Posselta mieri ku komunistickej minulosti.

21.06.2018 13:16
Československo, transport, sudetskí Nemci Foto:
Od apríla 1946 vypravovali z Československa do americkej okupačnej zóny štyri transporty sudetských Nemcov denne.
debata (12)

Posselt sa v tlačovej správe Merkelovej poďakoval za to, že vo svojom stredajšom prejave pri spomienke na obete vysídlenia povojnový odsun jednoznačne odsúdila. Zároveň kritizoval reakciu českých politikov.

„Časť českého establishmentu sa nachádza na šmykľavke do komunistickej minulosti. Vyháňanie je základným porušením ľudských práv a žiadny demokrat ho nesmie zľahčovať alebo dokonca ospravedlňovať. Kto zmýšľa tak ako kritici Merkelovej, prepasie cestu k slobodnej a k ľudskej Európe, ktorá prekoná nacionalizmus,“ vyjadril svoje presvedčenie Posselt.

Merkelová sa k téme, ktorá dlho zaťažovala česko-nemecké vzťahy, vrátila pri príležitosti Svetového dňa utečencov. „Vyhnanie a útek Nemcov boli predovšetkým bezprostrednom následkom Nemci začatej druhej svetovej vojny a nevýslovných zločinov nacionálněsoci­alistické diktatúry,“ povedala. „To ale nemení nič na tom, že pre vyhnanie neexistovalo ani morálne, ani politické ospravedlnenie,“ zdôraznila zároveň.

Na českej politickej scéne slová nemeckej kancelárky vyvolali rýchlu reakciu. Prezident Miloš Zeman prostredníctvom svojho hovorcu uviedol, že s nimi „hlboko nesúhlasí“. Premiér Andrej Babiš zase novinárom povedal, že výrok Merkelovej je neprijateľný a jatrí staré rany.

Len z Československa boli po druhej svetovej vojne odsunuté na tri milióny Nemcov, z ktorých sa veľká časť postavila na stranu nacistického režimu. Podľa česko-nemeckej komisie historikov pritom prišlo o život 15-tisíc až 30-tisíc Nemcov.

Česko sa k svojej zodpovednosti za odsun prihlásilo v česko-nemeckej deklarácii z roku 1997. „Česká strana ľutuje, že povojnovým vyháňaním, ako aj núteným vysídlením sudetských Nemcov z vtedajšieho Československa, vyvlastňovaním a odoberaním občianstva bolo spôsobené mnoho utrpenia a krívd nevinným ľuďom, a to aj s ohľadom na kolektívny charakter prisudzovania viny,“ píše sa okrem iného v deklarácii.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Nemecko #Angela Merkelová