Londýn, Rím, Moskva. Trumpov poradca mieri do Ruska, aby rokoval o stretnutí s Putinom

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton odcestuje na budúci týždeň do Moskvy, aby tam rokoval o možnom stretnutí prezidenta USA Donalda Trumpa so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na tvít hovorcu americkej Rady pre národnú bezpečnosť (NSC).

21.06.2018 22:16
John Bolton Foto: ,
Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton.
debata (11)

Bolton by sa mal na cestu vydať v pondelok, pričom jej zastávkami budú Londýn a Rím, kde bude rokovať o bezpečnostných záležitostiach. Následne odcestuje do Moskvy. Jeho cesta je naplánovaná do stredy.

Agentúra Bloomberg vo štvrtok informovala, že Trump sa plánuje stretnúť so svojím ruským náprotivkom v priebehu júla, keď navštívi Európu.

Podľa jedného z dvoch nemenovaných zdrojov sú dve možnosti, kedy by sa mohli Trump a Putin stretnúť – buď pred summitom NATO v Bruseli, ktorý sa koná 11. júla, alebo po Trumpovej návšteve Británie, kde bude 13. júla. Tento plán však zatiaľ nie je konečný a Biely dom sa k nemu odmietol vyjadriť.

Miesto stretnutia je otázne

Možné miesto americko-ruského summitu Bloomberg neuviedol, agentúra APA však v tejto súvislosti poukázala na predošlé správy, v ktorých sa spomínala Viedeň.

Podľa agentúry DPA sa objavili aj špekulácie, že Trump by sa mohol s Putinom stretnúť počas prebiehajúcich majstrovstiev sveta vo futbale.

Problematické vzťahy

Trump už skôr pripustil, že s Putinom by sa mohol stretnúť v priebehu tohto leta. Nevylúčil to ani hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ruská vláda tieto špekulácie rôznych médií nepotvrdila. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v tejto súvislosti zopakoval, že je všeobecne známe, že Rusko je pripravené na dialóg.

Agentúra Bloomberg vo štvrtok informovala, že Trump na svojom stretnutí s guvernérmi amerických štátov zopakoval, že skúma možnosti pre uskutočnenie svojej schôdzky s Putinom.

Hoci Trump iba zriedkavo kritizuje Rusko či samotného Putina a vo veľkej miere bagatelizuje obvinenia zo zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb 2016, vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou sú naďalej problematické. Trumpova vláda prijala v ostatnom čase ďalší súbor opatrení namierených proti Rusku. Prezident Spojených štátov tiež nariadil už dvakrát nálety na sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého spojencom je Putin, pripomenula agentúra Bloomberg.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #Donald Trump #summit Putin-Trump