Vláda USA navrátila migrantom 522 odobratých detí

Vláda USA oznámila, že do rodín migrantov vrátila 522 odobratých detí, ďalších 16 sa k svojim rodinám dostane počas ďalších 24 hodín. Informovala o tom agentúra AP.

24.06.2018 10:52
debata
Úrady predpokladajú, že menší počet maloletých odobratých z rodín z iných dôvodov ako kvôli zásadnej nulovej tolerancii, zostane oddelené. Sem patria prípady, kde nemožno potvrdiť príbuzenský vzťah.

Americký prezident Donald Trump v stredu dekrétom zastavil spornú prax rozdeľovania rodín nelegálnych prisťahovalcov na americko-mexickej hranici. Americké úrady od mája sprísnili postup voči migrantom, ktorí nelegálne vstúpia do USA. Na dospelých je uvalená väzba, ich deti potom úrady až doteraz nútene umiestňovali do internátnej starostlivosti, čo vyvolalo v USA aj zahraničí tvrdú kritiku vlády. Trump rozdeľovanie rodín v stredu dekrétom zastavil.

V zariadeniach Úradu pre zdravie a ľudské služby (HHS) zostáva podľa AP 2053 zadržaných maloletých. Na ich zjednotení s rodinami úrad pracuje. Z tohto počtu 83 percent detí prišlo do Spojených štátov bez rodiča alebo opatrovníka, 17 percent tam bolo umiestnené v dôsledku presadzovaní politiky nulovej tolerancie.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #vláda usa #migranti #Donald Trump