USA kvôli deťom prerušili stíhanie prisťahovalcov bez dokladov

Americké úrady dočasne prestali stíhať rodičov, ktorí nelegálne prekročili hranicu s deťmi. Podľa agentúry AP to v pondelok povedal šéf colného a pohraničného úradu (CBA) Kevin McAleenan. USA tým prerušili výkon politiky nulovej tolerancie voči ilegálnej migrácii, ktorej májové zavedenie prezidentom Donaldom Trumpom viedlo ku kritizovanému rozdeľovanie rodín s deťmi.

26.06.2018 07:38
USA-IMMIGRATION/MEXICO Foto: ,
Salvadorský migrant Epigmenio Centeno drží ruku svojho trojročného syna Stevena Atonaya pred zariadením pre migrantov v Ciudad Juarez.
debata

Podľa McAleenana prerušili pohraniční a imigrační úradníci prax okamžitého zadržiavanie ľudí prekračujúcich hranicu bez povolenia už minulý týždeň v reakcii na Trumpovo nariadenie, ktoré zakazuje rozdeľovanie rodín prisťahovalcov. Úrady však už pracujú na novom pláne, ako čo najrýchlejšie postaviť imigrantov bez dokladov pred zákon. „Môžeme pripraviť plán, podľa ktorého všetci dospelí, ktorí berú deti cez hranice, porušujú naše zákony, vystavujú ich životy nebezpečenstvu na hraniciach, budú môcť byť stíhaní bez dlhodobejšieho oddelenia od svojich detí,“ povedal McAleenan na tlačovej konferencii v Texase.

Trump dal už skôr najavo, že nemal v pláne prerušiť stíhanie migrantov nelegálne prichádzajúcich do USA, ale že svojim nariadením chcel docieliť, aby mohli byť zadržiavaní spoločne s deťmi. Podľa právnikov je však takýto postup dlhodobo neudržateľný.

Trumpova vláda v pondelok vybrala dve vojenské základne v Texase, kde bude ubytovávať imigrantské rodiny bez dokladov a tiež deti, ktoré do USA vstúpili bez sprievodu rodičov. Podľa informácií AP sa jedná o vojenské zariadene Fort Bliss pri El Pase na hranici s Mexikom a Goodfellowovu leteckú základňu v strednom Texase.

Nemenovaný predstaviteľ Pentagónu uviedol, že jedna základňa bude slúžiť pre prisťahovalcov bez dokladov s deťmi a druhá pre detských imigrantov bez sprievodu.

Minister spravodlivosti Jeff Sessions sa v pondelok na konferencii v Nevade za Trumpovu tvrdú protiimigračnú politiku postavil a vyhlásil, že zložitú a nepríjemnú situáciu musí vyriešiť Kongres. Snemovňa reprezentantov sa chystá tento týždeň hlasovať o imigračnom zákone, ktorý by terajšiu krízu napravil.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prisťahovalci #odoberanie detí