OSN: Drogy berie vo svete stále viac ľudí

Stále viac ľudí vo svete berie drogy. Najmenej raz užilo v roku 2016 zakázanú omamnú látku 275 miliónov ľudí. To je o zhruba 25 miliónov, teda o desať percent viac ako v roku 2015.

26.06.2018 19:43
debata (8)

Vyplýva to z aktuálnej každoročnej správy o drogách, ktorú publikovala OSN. Rekordný bolo vlani tiež množstvo vyrábaných drog.

„Je to rok plný rekordov,“ uviedla odborníčka OSN na drogy Angela Meová pri predstavovaní správy vo Viedni, ktoré sa ako každoročne konalo pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti drogám a nezákonnému obchodovaniu s nimi.

Zo správy vyplýva, že približne 450 000 ľudí každoročne predčasne zomrie v dôsledku užívania drog. Najviac pritom konzumentov poškodzujú opiáty.

Rekordná produkcia koky

Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) v správe uvádza, že celosvetová produkcia ópia sa vlani zvýšila o 65 percent na desať ton. OSN túto skutočnosť pripisuje situácii v Afganistane, kde došlo k rozšíreniu polí a pestovateľom sa zvýšili výnosy z úrody.

Medzitým produkcia koky vzrástla o štvrtinu a dosiahla rekordnú úroveň 1410 ton vďaka zvyšujúcej sa produkcii v Kolumbii.

UNODC zároveň varoval, že kríza s opiátmi sa netýka iba Spojených štátov, ale že tieto nebezpečne silné lieky proti bolesti, ktoré sú na predpis, sa tiež rozšírili aj v Afrike.

Zlá situácia v USA

U 76 percent všetkých úmrtí v dôsledku konzumácie drog pritom zohrávajú svoju úlohu lieky, ktoré sú na predpis. „Prístup k fentanylu a tramadolu na lekárske účely je pre boj s bolesťou zásadný, drogoví díleri ich ale vyrábajú nelegálne a predávajú ich,“ stojí v správe.

Viac ako 60 percent všetkých úmrtí v súvislosti s konzumáciou drog nebolo vlani dôsledkom predávkovania. Ľudia podľahli chorobám, ktoré sa zneužívaním omamných látok súvisí, ako sú žltačka typu C či AIDS.

Správa upozorňuje z rozvinutých krajín predovšetkým na Spojené štáty, kde za problémy so zneužívaním syntetického opioidu fentanylu môže podľa nej predovšetkým málo regulovaná reklama vo farmaceutickom priemysle a „menej obozretné“ predpisovaní liekov s fentanylom, než ako je tomu napríklad v Európe. Za viac ako 40 percent úmrtí v súvislosti s drogovou závislosťou môže v Spojených štátoch práve zneužívanie liekov na predpis.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #OSN #drogová závislosť