Loď Lifeline s 234 utečencami zakotvila na pobreží Malty

Loď nemeckej humanitárnej mimovládnej organizácie Mission Lifeline, ktorá bola aj s 234 migrantmi na palube niekoľko dní blokovaná v Stredozemnom mori, zakotvila v stredu večer na pobreží Malty, píše agentúra AP.

27.06.2018 11:43 , aktualizované: 20:42
Francúzsko, Malta, loď, migranti, Lifeline,... Foto:
Zachránení migranti sedia na palube lode nemeckej mimovládnej organizácie Mission Lifeline, ktorá preváža migrantov, počas plavby v Stredozemnom mori.
debata (68)

Povolenie na vstup do prístavu dal v stredu maltský premiér Joseph Muscat po dosiahnutí dohody medzi ôsmimi štátmi Európskej únie o rozdelení tých pasažierov z lode, ktorí získajú štatút utečenca.

Mission Lifeline zachránila pred šiestimi dňami pri pobreží Líbye uvedený počet migrantov a odvtedy nemohla nikde zakotviť. Zostávala v oblasti Stredozemného mora pri pobreží Malty.

Maltský premiér v stredu na tlačovej konferencii uviedol, že loď v prístave zadržia a preveria legálnosť jej registrácie i aktivít posádky na mori. Azyl bude poskytnutý len oprávneným osobám a ďalšie vrátia do krajín pôvodu.

Muscat zdôraznil, že dohoda krajín EÚ platí iba pre tento jeden prípad a uviedol, že zatiaľ nie je stanovené, koľko ktorá krajina prijme utečencov. To sa podľa neho dohovorí, až keď budú migranti zaregistrovaní. Potom môžu tiež podať žiadosť o azyl. Ak vyhovejú podmienkam udelenia azylu, rozdelí si ich niekoľko krajín. Ak nevyhovejú, budú deportovaní do krajiny pôvodu.

Situácia na palube záchrannej lode Mission Lifeline sa medzitým podľa nemeckých záchranárov stále zhoršuje, informovala v stredu agentúra DPA.

„S viac než 200 ľuďmi na palube je šiesty deň (Mission) Lifeline na mori, počasie sa zhoršuje a zdravotný stav zachránených ľudí je čoraz krehkejší,“ uviedla nemecká mimovládna organizácia Mission Lifeline, ktorá loď spravuje.

Situácia môže podľa nej v najbližších hodinách v dôsledku vyčerpania a slabosti ľudí na palube „eskalovať“. Množstvo osôb trpí ťažkou morskou chorobou a je odkázané na pomoc, uvádza sa v e-maile adresovanom maltským úradom.

Týždeň ťahaníc

O prijatí migrantov z lode Lifeline sa dohadovali stredomorské krajiny skoro týždeň, prijať ich predtým odmietlo Taliansko, kam mala loď plávajúca zrejme pod holandskou vlajkou namierené. Nový taliansky minister vnútra Matteo Salvini, ktorý sľúbil zastaviť masový príliv migrantov do Talianska, opakovane vyhlasuje, že jeho krajina nebude prijímať lode zahraničných mimovládnych organizácií. Podľa neho nahrávajú pašerákom.

Talianska vláda loď nechcela prijať s tým, že jej posádku už vopred varovala, aby migrantov nenaloďovala. Posádku lode, ktorá má podľa tlače kapacitu len asi 50 osôb, talianska pobrežná stráž informovala, že pre migrantov príde líbyjská pobrežná stráž. Aj úrad maltského premiéra v utorok vo vyhlásení uviedol, že za situáciu migrantov na lodi Lifeline je zodpovedný jej kapitán, pretože ignoroval pokyny Talianska, ktoré boli v súlade s medzinárodným právom.

Kauza Lifeline je tento mesiac už druhým prípadom lode mimovládne organizácie s migrantmi z Afriky, ktorá čakala niekoľko dní v Stredomorí, kým sa jej niektorá z okolitých európskych krajín ujala. Viac ako 600 migrantov z lode Aquarius, ktorých začiatkom júna takisto odmietlo Taliansko a následne aj Malta, nakoniec prijalo Španielsko.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Stredozemné more #migranti #loď Lifeline