Trumpov poradca sa stretol s Putinom. Šéf Kremľa očakáva prvé kroky k zblíženiu s USA

Dnešná návšteva bezpečnostného poradcu Bieleho domu Johna Boltona v Rusku vyvoláva nádej na úplné urovnanie vzťahov medzi Ruskom a Spojenými štátmi.

27.06.2018 15:50
Vladimir Putin, John Bolton, Sergej Lavrov Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku s bezpečnostným poradcom Bieleho domu Johnom Boltonom. V pozadí stojí ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.
debata (34)

Boltonovi to podľa agentúry Reuters povedal ruský prezident Vladimir Putin. Podľa ruských tlačových agentúr šéf Kremľa od návštevy očakáva „prvé kroky“ k vzájomnému zblíženiu.

Putin podľa Reuters povedal Boltonovi, že bilaterálne vzťahy medzi USA a Ruskom „nie sú v najlepšom stave“. Samotný poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa na úvod stretnutia s Putinom poznamenal, že sa teší na diskusiu o zlepšení vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom.

O schôdzke Putina s Boltonom, ktorý chce počas návštevy Moskvy dohodnúť termín summitu Trumpa a Putina, sa do dnešného rána len špekulovalo. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však dopoludnia oznámil, že Putin amerického poradcu prijme.

Boltonov dnešný program zahŕňa sériu stretnutí, okrem iného sa už stretol so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Ruské ministerstvo zahraničia oznámilo, že spolu hovorili o situácii v Sýrii, na Ukrajine a tiež o bilaterálnych vzťahoch.

Hlavnou Boltonovou úlohou je podľa amerického ministra zahraničia Mikea Pompea dohodnúť termín stretnutia Trumpa s Putinom. Americký prezident zamieri v júli do Európy na summit NATO, na ktorom sa zúčastní 11. a 12. júla; v piatok 13. júla je potom na návšteve v Británii. Trump sa nedávno zmienil o možnosti schôdzky s Putinom, oficiálne ju však doteraz ani jedna strana nepotvrdila.

Rakúsky denník Kronen Zeitung s odvolaním sa na svoje zdroje napísal, že Trump s Putinom by sa mohli zísť 15. júla vo Viedni.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #John Bolton #summit Putin-Trump