Putin s Trumpom sa stretnú v Helsinkách

Summit prezidentov Ruska a USA, Vladimira Putina a Donalda Trumpa, sa uskutoční 16. júla vo fínskych Helsinkách. S odvolaním sa na oznámenie Kremľa o tom vo štvrtok informovala agentúra AP. Správu následne potvrdil aj Biely dom.

28.06.2018 12:31 , aktualizované: 20:22
putin, trump Foto: ,
Vláda Kremľa Vladimir Putin a šéf Bieleho domu Donald Trump na stretnutí vo Vietname v novembri 2017.
debata (10)

Summit prezidentov Ruska a USA, Vladimira Putina a Donalda Trumpa, sa uskutoční 16. júla vo fínskych Helsinkách. S odvolaním sa na oznámenie Kremľa o tom vo štvrtok informovala agentúra AP.

Trump má na 11. a 12. júla naplánovanú účasť na summite Severoatlantickej aliancie v Bruseli, 13. júla bude na svojej prvej oficiálnej prezidentskej návšteve Británie, kde sa stretne i s kráľovnou Alžbetou II.

Oznámenie o termíne a mieste konania summitu bolo zverejnené deň po stredajšom stretnutí Putina s Trumpovým národnobezpeč­nostným poradcom Johnom Boltonom v Moskve, s ktorým rokoval práve aj o prípravách už dávnejšie ohlásenej schôdzky prezidentov.

Zlá úroveň vzťahov

Šéf Kremľa pri tejto príležitosti konštatoval, že vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi sú momentálne na zlej úrovni, čo je podľa neho najmä dôsledkom amerického politikárčenia. Vyjadril tiež nádej, že návšteva Boltona vyústi do prvých krokov k ich zlepšeniu.

Putin sa vyjadril, že Rusko si nikdy neželalo konfrontáciu so Spojenými štátmi, a ponúkol debatu o tom, čo je možné urobiť pre „obnovenie plnohodnotných vzťahov založených na rovnosti a vzájomnej úcte“.

Tretie stretnutie

Bolton zase povedal, že sa teší na rozhovory o tom, „ako zlepšiť rusko-americké vzťahy a nájsť oblasti, kde sa môžu (Moskva a Washington) zhodnúť a dosiahnuť spoločne pokrok“.

Trump a Putin sa stretli dosiaľ dvakrát popri medzinárodných summitoch a najmenej deväťkrát spolu telefonovali. Šéf Bieleho domu v marci povedal, že sa s Putinom stretne čoskoro, avšak vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sa medzitým zhoršili ohľadom sýrskeho konfliktu a kauzy otrávenia bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa v Británii.

Summit privítal šéf NATO

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg prijal pozitívne plánované stretnutie prezidentov USA a Ruska. „Vítam nadchádzajúce stretnutie prezidenta Trumpa s prezidentom Putinom, pretože verím v dialóg,“ povedal Stoltenberg pred príchodom na summit lídrov EÚ v Bruseli. „Pre mňa nie je dialóg známkou slabosti, je to znamenie sily,“ dodal.

„Hovoriť s Ruskom, stretávať sa s ruskými lídrami je absolútne a úplne v súlade s politikou NATO, nechceme novú studenú vojnu, nechceme izolovať Rusko, chceme sa usilovať o lepšie vzťahy s Ruskom,“ povedal Stoltenberg.

Podľa Gorbačova môže vstúpiť do dejín

Dialóg je tiež dôležitým pri znižovaní rizika náhodného vyvolania konfrontácie, vysvetlil šéf NATO.

Bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov na margo ohláseného summitu Trump-Putin uviedol, že sa môže stať historickou udalosťou.

Gorbačov podľa agentúry Interfax povedal, že ak sa Trumpovi a Putinovi podarí podniknúť kroky smerom k spolupráci, tento summit sa môže zapísať do dejín a byť historickým medzníkom.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Donald Trump #summit Putin-Trump