Migrantov z lode Lifeline chce prijať aj Nórsko

Na deväť stúpol počet krajín ochotných prijať migrantov z lode nemeckej humanitárnej mimovládnej organizácie Mission Lifeline.

28.06.2018 13:19
Malta, migranti, Jozeph Muscat Foto:
Maltský premiér Joseph Muscat.
debata (13)

Podľa agentúry AP maltský premiér Joseph Muscat vo štvrtok na Twitteri uviedol, že Nórsko sa pripojilo k ôsmim krajinám, ktoré v stredu vyjadrili ochotu prijať niektorých z 234 migrantov oprávnených získať azyl. Okrem Malty to boli Francúzsko, Taliansko, Írsko, Luxembursko, Portugalsko, Holandsko a Belgicko.

Agentúra AP poznamenala, že ekonomickí utečenci budú vrátení do svojich domovských krajín.

Loď organizácie Mission Lifeline zachránila migrantov minulý týždeň pri pobreží Líbye a odvtedy nemohla nikde v Stredozemnom mori zakotviť. Taliansko jej odmietlo vydať povolenie na vplávanie do svojich prístavov a posádka neúspešne žiadala i Maltu, aby ju prijala. V utorok sa načrtlo riešenie, keď Malta oznámila, že umožní lodi zakotviť – avšak len v prípade, ak dostane záruky, že utečenci budú rozdelení medzi viacero štátov EÚ. Povolenie na vstup do prístavu dal v stredu maltský premiér Muscat po dosiahnutí dohody medzi ôsmimi štátmi Európskej únie o rozdelení tých pasažierov z lode, ktorí získajú štatút utečenca.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #Malta #Joseph Muscat #loď Lifeline