USA a Japonsko budú aj naďalej tlačiť na Kima, aby sa vzdal jadrových zbraní

Americký minister obrany Jim Mattis a jeho japonský rezortný partner Icunori Onodera sa v piatok počas rokovaní v Tokiu zaviazali, že budú úzko spolupracovať na denuklearizácii Severnej Kórey.

29.06.2018 09:47
Jim Mattis Foto: ,
Americký minister obrany Jim Mattis.
debata

„Japonsko a Spojené štáty budú spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom s cieľom prinútiť Severnú Kóreu, aby sa vzdala všetkých zbraní hromadného ničenia a balistických striel akéhokoľvek dostrelu úplným, overiteľným a nezvratným spôsobom,“ uviedol Onodera po stretnutí.

Obaja ministri sa zišli prvý raz od historického summitu medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským lídrom Kim Čong-unom, ktorý sa konal 12. júna v Singapure. Kim na summite súhlasil s „úplnou denuklearizáciou“ Kórejského polostrova. USA a KĽDR však ešte stále musia vyrokovať podmienky, za ktorých by sa Severná Kórea vzdala jadrových zbraní a dosiahla odvolanie sankcií.

Trumpovo neočakávané ohlásenie pozastavenia americko-juhokórejských vojenských cvičení prekvapilo Japonsko a Južnú Kóreu, pripomína agentúra DPA.

Mattis uviedol, že k rozhodnutiu o pozastavení manévrov došlo s cieľom vytvoriť „priestor pre našich diplomatov rokovať úspešne a zvýšiť vyhliadky na mierové riešenie na polostrove“.

Odklad vojenských cvičení sa však považoval za veľké víťazstvo pre Severnú Kóreu, ako aj pre regionálnu veľmoc a severokórejského spojenca – Čínu.

Mattisova návšteva Japonska bola jeho poslednou zastávkou na ázijskom turné po tom, ako už rokoval v Číne a v Južnej Kórei, dodáva DPA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #James Mattis #denuklearizácia Kórejského polostrova