Po vzore Maďarska zvažuje stavbu plota aj Čierna Hora

Čiernohorská vláda podľa médií zvažuje ako krajné opatrenie stavbu plota na hraniciach s Albánskom, aby zabránila ilegálnemu prieniku migrantov. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó v pondelok v tejto súvislosti v Podgorici čiernohorskému náprotivku Srdjanovi Darmanovičovi povedal, že Maďarsko je pripravené poskytnúť potrebný materiál.

03.07.2018 11:57
debata (3)

Podľa vyjadrenia šéfa maďarskej diplomacie prichádzajú z Turecka a Grécka „alarmujúce správy“. „V niektorých prípadoch situácia v Grécku vyzerá horšie, ako v roku 2015 (keď vrcholila migračná kríza),“ uviedol Szijjártó podľa agentúry MTI. Poukázal na to, že tentokrát hlavná trasa ilegálnej migrácie vedie cez Albánsko, Čiernu Horu a Bosnu a Hercegovinu.

Darmanović k tomu uviedol, že čiernohorská vláda je pripravená svoju krajinu pred nezákonným postupom migrantov chrániť. V tom mu Szijjártó prisľúbil pomoc Maďarska. Dodal, že šéfovia polícií sa už dohodli na poskytnutí materiálu na stavbu plota na 25 kilometrov dlhom „najzraniteľnejšom“ úseku hranice Čiernej Hory s Albánskom.

Šéf pohraničnej polície Vojislav Dragović nedávno potvrdil zvýšený počet migrantov, ktorí tento rok nelegálne prekročili čiernohorské hranice, situáciu však ešte nepovažuje za alarmujúcu. Potvrdil tiež úvahy o vybudovaní bariéry s ostnatým drôtom na hranici s Albánskom, ale ako dodal, malo by to byť až krajné opatrenie.

Dragović sa však posťažoval, že zo susedských krajín, jediné Albánsko odmieta rešpektovať readmisnú dohodu a neprijíma späť migrantov, ktorí prešli z jeho územia do Čiernej Hory. Na rozdiel od Srbska a Kosova, ktoré tak robia.

Príliv migrantov do Európy zaznamenal vrchol v roku 2015, keď podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) dorazilo viac ako 1,1 milióna ľudí. Väčšina z nich zamierila do Nemecka. Vlani ich bolo 185-tisíc a v prvej polovici tohto roka okolo 50-tisíc.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čierna Hora #nelegálni migranti #hraničný plot