Londýn pre novú otravu od Moskvy žiada informácie ku kauze Skripaľ

Námestník britskej ministerky vnútra pre bezpečnosť Ben Wallace vyzval Rusko, aby poskytlo detailné informácie k marcovému útoku nervovo paralytickou látkou novičok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru.

05.07.2018 11:21
Sergej Skripaľ novičok Foto: ,
Vyšetrovatelia v ochranných oblekoch v blízkosti obchodného centra Maltings v Salisbury v Anglicku, kde sa začiatkom marca uskutočnil útok nervovým plynom na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Júliu.
debata (273)

Námestník tak urobil v rozhovore so stanicou BBC v súvislosti s prípadom dvoch britských občanov, ktorí boli otrávení rovnakou látkou.

Medzitým predseda branného výboru ruského parlamentu Vladimir Šamalov podľa agentúry RIA Novosti povedal, že Briti by mali pri vyšetrovaní nového prípadu otravy nervovo paralytickou látkou požiadať o pomoc ruských odborníkov.

Londýn z útoku na Skripaľa obvinil Rusko, čo Moskva opakovane dôrazne odmietla.

„Ruský štát by túto zlobu mohol napraviť, mohli by nám povedať, čo sa stalo, čo urobili a zaplniť niektoré významné medzery, ktoré sa teraz snažíme objasniť,“ povedal Wallace. „Oni (Rusi) sú tí, ktorí môžu doplniť kľúčové indície k tomu, aby ľudia boli v bezpečí,“ dodal.

Britský pár našli v sobotu v bezvedomí v dome v meste Amesbury, ktoré leží neďaleko Salisbury, kde 4. marca objavili otrávených Skripaľovcov. Podľa výsledkov expertných testov aj táto dvojica bola vystavená pôsobeniu rovnakej nervovo paralyzujúcej látky ako bývalý ruský agent a jeho dcéra.

273 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Spojené kráľovstvo #Novičok #kauza Skripaľ