Vlna horúčav si v Kanade vyžiadala viac ako päťdesiatku životov

Najmenej 54 obetí v posledných šiestich dňoch si vyžiadala vlna horúčav v kanadskej provincii Québec na východe krajiny. Uviedla to televízia CBC na svojom webe. Viac ako polovicu úmrtí spojených s horúčavami, 28, zdravotníci zaznamenali v Montreale.

07.07.2018 11:47
kanada, horúčavy Foto: ,
Mestská pláž v Toronte.
debata

Vlna horúčav s teplotami dosahujúcimi až 34 stupňov Celzia – o desať viac ako býva obvyklé – podľa predpovede končí. Ale následky horúceho počasia ešte môžu pretrvať, a tak sa ministerstvo zdravotníctva chystá vydať ďalšiu bilanciu následkov horúceho a vlhkého počasia v pondelok.

Mnoho obetí bolo podľa ministerstva starších ako 65 rokov a trpelo zdravotnými problémami, ktoré ich radili do najohrozenejšej skupiny.

Úrady zrušili varovanie pred horúčavami, avšak upozornili, že v nedeľu a v pondelok by teploty mohli opäť stúpnuť k 29 stupňom Celzia.

Záchranári naďalej čakajú zvýšený počet volaní, než býva bežné. Končiaci týždeň bol perný: vo štvrtok, keď sa teploty vyšplhali na 34 stupňov, na linke 911 zaznamenali 1 378 volaní, skoro o tretinu viac než býva bežné, oznámila CBS hovorca rýchlej zdravotníckej pomoci Valérie Tremblayová.

V Montreale úrady pokračujú v overovaní stavu najohrozenejších klientov verejného zdravotníctva. Asi 60 percent obetí horúčav predstavovali osamelo žijúci muži vo viacposchodových domoch bez klimatizácie, uviedla riaditeľka zdravotníckeho odboru Mylène Drouinová.

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #Toronto #Montreal