Kremeľ: Obviňovať Rusko z úmrtia Britky otrávenej novičkom je absurdné

Rusko odmietlo myšlienku, že by mohlo stáť za otrávením ženy, ktorá podľa britských úradov zomrela po tom, čo sa dostala do kontaktu s rovnakou nervovoparalytickou látkou ako v marci bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra. Kremeľ označil takéto tvrdenie za "absurdné". Moskva zároveň nad smrťou Britky vyjadrila ľútosť.

09.07.2018 00:30 , aktualizované: 16:15
debata (169)

Vyhlásenie prišlo po tom, ako britská polícia oznámila, že 44-ročná Dawn Sturgessová, matka troch detí, zomrela v nemocnici po tom, ako bola vystavená účinkom sovietskej bojovej látky novičok.

„Domnievame sa, že v každom prípade by bolo dosť absurdné“ obviňovať Rusko z otrávenia Sturgessovej, vyhlásil v pondelok Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina. Dodal, že Moskva je „hlboko znepokojená pretrvávajúcou prítomnosťou tejto jedovatej látky na britskom území“. Podľa neho to „nepredstavuje nebezpečenstvo len pre Britov, ale aj pre iných Európanov,“ informovala rozhlasová stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Britské úrady tvrdia, že Sturgessovú a jej priateľa Charlieho Rowleyho našli v bezvedomí 30. júna v meste Amesbury, ktoré leží menej než 20 kilometrov od mesta Salisbury, kde boli otrávení Skripaľovci. Rowley (45) je hospitalizovaný a nachádza sa v kritickom stave. Sturgessovej úmrtie vyšetruje britská polícia ako vraždu.

Britský pár bol vystavený veľkej dávke

Muž a žena sa museli dostať do kontaktu s nádobou, ktorá obsahovala veľmi silnú dávku tejto nervovoparalytickej látky. Informoval o tom šéf protiteroristického oddelenia londýnskej Metropolitnej polície Neil Basu.

„Ich reakcia bola taká silná, že mala za následok Dawninu smrť a to, že Charlie je v kritickom stave. Znamená to, že museli dostať vysokú dávku, a my pracujeme s hypotézou, že sa museli dostať do kontaktu s nádobou, ktorá látkou obsahovala,“ povedal Basu. Dodal, že pátranie po tejto nádobe je teraz hlavnou úlohou polície.

Britskí vyšetrovatelia však zatiaľ nepotvrdili, že pár prišiel do kontaktu s presne tou istou zmesou, ktorá bola v marci použitá na útok na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. „V tejto chvíli nie je možné povedať, či látka zistená pri tomto incidente súvisí s útokom na Sergeja Skripaľa a Juliu Skripaľovoú,“ povedal Basu.

Podobnosť so Skripaľovcami

Stanovisko Kremľa je v prípade dvojice z Amesbury v súlade s jeho opakovaným popieraním ruskej účasti na kauze Skripaľovcov, ktorí sa dostali do kontaktu s novičkom začiatkom marca. Obaja boli v kritickom stave, po niekoľkých týždňoch strávených v nemocnici sa však zotavili. Prípad vyvolal diplomatické napätie medzi Moskvou a Západom.

Británia obvinila ruskú vládu zo spojitosti s útokom touto bojovou látkou vyvinutou v bývalom Sovietskom zväze. Moskva tieto obvinenia odmieta. Británia následne vyhostila 23 ruských diplomatov, ktorí boli podľa Londýna špiónmi a v dôsledku tohto incidentu prerušila s Ruskom kontakty na najvyššej úrovni.

Moskva recipročne nariadila vyhostenie rovnakého počtu britských diplomatov zo svojho územia a zatvorenie prevádzok kultúrno-vzdelávacej organizácie British Council v Ruskej federácii.

Vyšetrovatelia predpokladajú, že muž a žena prišli minulý týždeň v Amesbury do kontaktu s nervovou látkou nešťastnou náhodou. Britské médiá v piatok uviedli, že ide o užívateľov drog. Dvojica z Amesbury údajne mohla nájsť fľaštičku alebo injekčnú striekačku so zvyškami jedu, ktorý bol použitý v Salisbury pred štyrmi mesiacmi.

169 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Novičok