Babiš má istotu, ale potopiť ho môžu ľahko

Keď Andrej Babiš príde v stredu do Poslaneckej snemovne, aby získal dôveru pre svoju vládu, posadí sa so zárukou, že odíde spokojný.

10.07.2018 15:13 , aktualizované: 17:52
andrej babiš Foto: ,
V stredu má Poslanecká snemovňa rokovať o vyslovení dôvery vláde pod vedením Andreja Babiša.
debata (1)

Jeho hnutie ANO podpísalo v utorok tzv. tolerančný patent s komunistami, ktorí umožnia fungovanie menšinového kabinetu s účasťou sociálnej demokracie. S jej lídrom Janom Hamáčkom podpísal Babiš rovnaký deň koaličnú zmluvu.

Očakávanému vysloveniu dôvery pritom predchádzal chaos spojený s ministerstvom spravodlivosti. Šéfka rezortu Taťána Malá z ANO, ktorá je podozrivá z plagiátorstva, najprv v pondelok popoludní tvrdila, že neodstúpi, ale nakoniec večer oznámila demisiu.

Zeman vymenoval nového ministra spravodlivosti

Nástupcom odstúpivšej Taťány Malej na čele českého rezortu spravodlivosti sa stal v utorok popoludní Jan Kněžínek. Do funkcie ministra spravodlivosti ČR ho vymenoval prezident krajiny Miloš Zeman.

Informovali o tom tamojšie elektronické médiá.

Rodák z Jihlavy je absolventom Právnickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe. Väčšinu profesijnej časti života strávil v štátnej sfére. V období rokov 2003–2007 pôsobil v rezorte dopravy, odkiaľ sa presunul na Úrad vlády ČR. V rokoch 2007–2009 pracoval na návrhoch právnych predpisov vo vládnej rade, ďalšie štyri roky strávil vo funkcii tajomníka rozkladovej komisie na Úrade vlády.

V rokoch 2010–2012 Kněžínek zastával funkciu riaditeľa odboru vládnej legislatívy, neskôr zastával post námestníka ministra a predsedu Legislatívnej rady vlády (do roku 2013). O dva roky pôsobil krátky čas aj ako námestník ministra pre ľudské práva, ktorým bol vtedy Jiří Dienstbier z Českej strany sociálnodemokra­tickej. V auguste 2015 ho však vláda vtedajšieho premiéra Bohuslava Sobotku vymenovala za tzv. prešetrovateľa – v tejto funkcii musel preverovať podozrenia týkajúce sa členov vládneho kabinetu i ďalších vysokopostavených činiteľov.

Tichá podpora od komunistov (KSČM) znamená, že takmer po 30 rokoch sa budú opäť podieľať na moci, aj keď nepriamo. "Tí, čo tvrdia, že komunisti nemajú na to právo, hovoria v rozpore s ústavou,“ zdôraznil zvýšeným hlasom podľa serveru iDNES ich líder Vojtěch Filip. "Treba urobiť krok, keď vláda začne normálne pracovať,“ pokojne dodal predseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Tolerančný patent zaväzuje vládu, že hlavné návrhy komunistov predloží najneskôr pol roka pred skončením svojho funkčného obdobia. KSČM má sedem priorít. Sú medzi napríklad trvalé zvyšovanie minimálnej mzdy, valorizácia dôchodkov, zdanenie cirkevných reštitúcií. Komunisti upozornili, že keby ich návrhy nemali včas podporu, mohli by sa zmeniť z tichého podporovateľa na hlasitého nepriateľa. "Nastalo by to najmä vtedy, keby naše priority ležali ladom, alebo by sa prijímali zákony, ktoré by im odporovali,“ upozornil podľa Lidových novin poslanec Alexandr Černý. KSČM verí, že jej návrhy sa dostanú na stôl priebežne, nie až keď sa začne pomaly končiť funkčné obdobie menšinového kabinetu.

Problémy s Malou

Komunisti dali sľub, že nevyvolajú hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde, ale Babiš od nich absolútnu poistku nezískal. Nechali si totiž možnosť postaviť sa proti kabinetu, keby to navrhla nejaká iná strana. "Mohla by tak nastať paradoxná situácia, keby TOP 09 alebo občianski demokrati dostali na rokovanie bod o nedôvere a komunisti by sa pridali k pravicovým stranám, aby zvrhli socialisticky orientovanú vládu,“ poznamenali Lidové noviny.

Kým podpis tolerančného patentu a koaličnej zmluvy bola už len formalita, Babiš ešte musel riešiť problém s rezortom spravodlivosti. Zmätky trvali od pondelňajšieho popoludnia do utorňajšieho rána. Ministerka Malá, ktorá podľa viacerých expertov opísala časti dvoch diplomoviek bez uvedenia zdroja, najprv povedala, že neopustí funkciu, ale o niekoľko hodín zmenila názor. Babiš vzápätí vyhlásil, že požiada prezidenta Miloša Zemana, aby ho dočasne poveril vedením ministerstva, ale od toho ustúpil. Uvedomil si, že by bol terčom kritiky, pretože je trestne stíhaný v kauze Bocianie hniezdo, v ktorej podľa polície došlo k neoprávnenému čerpaniu eurofondov. Za šéfa rezortu navrhol skúseného právnika Jana Kněžínka.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Andrej Babiš #ANO #KSČM