Francúzi oslávili Deň Bastily prehliadkou v Paríži, nevyhla sa chybám

Francúzsko za účasti prezidenta Emmanuela Macrona oslávilo štátny sviatok Dňa Bastily tradičnou vojenskou prehliadkou.

14.07.2018 15:38
Paríž, prehliadka Foto: ,
Vojenská prehliadka v Paríži pri príležitosti Dňa dobytia Bastily.
debata (29)

Počas viac ako dvojhodinovej prehliadky pred divákmi defilovalo zhruba 4 200 vojakov a 220 vozidiel, do prehliadky sa zapojila približne stovka lietadiel. Prehliadke sa ale nevyhli menšie chyby, pri synchronizovanej jazde do seba narazili dvaja policajti na motocykloch a jedno z lietadiel pri prelete nad metropolou vypúšťalo zlú farbu pri tvorbe francúzskej trikolóry.

Vojenská prehliadka v Paríži pri príležitosti...
Vojenská prehliadka v Paríži pri príležitosti...
+5Vojenská prehliadka v Paríži pri príležitosti...

Čestnými hosťami boli tento rok predstavitelia Japonska a Singapuru, čo sú ázijské krajiny, s ktorými Francúzsko rozvíja strategické partnerstvo, poznamenal denník The New York Times.

Centrom Paríža preto pochodovali aj japonskí a singapurskí príslušníci ozbrojených síl. Počas motocyklového choreografického vystúpenia sa pred Macronom a ďalšími hosťami zrazili dvaja policajti na motorkách. Stroje potom opäť rýchlo zdvihli a pokračovali v jazde, za čo si vyslúžili potlesk prezidenta a ďalších, poznamenala agentúra AP.

Krátko potom nad mestom preleteli vojenské stíhačky, ktoré v podvese niesli dymové farby. Pri spustení farebnej stopy nad bulvárom Champs-Elysées sa podľa agentúry AFP ale ukázalo, že jedno z lietadiel nieslo nedopatrením červenú namiesto modrej farby.

Lietadlo úplne vľavo vypúšťa nesprávnu farbu. Foto: Reuters, GONZALO FUENTES
Paríž, prehliadka Lietadlo úplne vľavo vypúšťa nesprávnu farbu.

Oslavy sa vo Francúzsku konajú za prísnych bezpečnostných opatrení, v krajine je ešte živá spomienka na teroristický útok pred dvoma rokmi. Vtedy počas osláv Dňa Bastily narazil vo francúzskom meste Nice atentátnik kamiónom do davu a zabil 86 ľudí.

Kvôli oslavám a tiež kvôli nedeľnému finálovému zápasu futbalových majstrovstiev sveta, v ktorom sa v Moskve stretnú Francúzsko a Chorvátsko, Francúzsko zmobilizovalo 110-tisíc príslušníkov ozbrojených zložiek. Len v Paríži na bezpečnosť dohliada cez 12-tisíc policajtov a 1 600 vojakov, v metropole je pripravených na zásah tiež 3 000 záchranárov.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #armáda #prehliadka