Odhalili kyjevskú kliniku, ktorá "vyvážala" deti do zahraničia

Ukrajinské úrady informovali o odhalení kyjevskej kliniky, ktorá roky predávala do zahraničia deti porodené ukrajinskými nájomnými matkami.

16.07.2018 20:00
debata (21)

O odhalení hovorili v pondelok na tlačovej konferencii v Kyjeve veliteľ polície Serhij Kňazev a generálny prokurátor Jurij Lucenko. Podľa slov prvého z nich sa podarilo identifikovať stovky nájomných matiek.

Kňazev však nekonkretizoval názov kliniky, ktorá sa špecializovala na umelé oplodnenie, ani identitu 41-ročného cudzinca, ktorý ju podľa jeho slov pred siedmimi rokmi zriadil.

Aj keď sa zahraničné páry v niektorých prípadoch nezdržiavali v čase umelého oplodnenia na území Ukrajiny, ani neposkytli k nemu potrebný biologický materiál, vo falšovaných dokumentoch figurovali ako biologickí rodičia dieťaťa, s ktorým potom bez problémov vycestovali za hranice.

Klinika inkasovala za svoje služby 32 000 eur, nájomná matka 6 000 eur.

Na tlačovej konferencii zaznelo, že sa podarilo identifikovať identitu osôb, ktoré získavali nájomné matky a ktoré ich vyplácali. Úrady odhalili aj totožnosť ľudí, ktorí mali na starosti legalizáciu nezákonných ziskov a ktorí sa starali o reklamu kliniky a o cudzincov počas pobytu na Ukrajine.

Ukrajinské úrady požiadali pri vyšetrovaní kauzy zahraničných partnerov o pomoc pri objasnení identity takto vyvezených detí a zaslali už do cudziny celkove 16 predmetných žiadostí o vykonanie s tým súvisiacich úkonov. Presný počet týchto detí zatiaľ nie je známy, uviedol Kňazev. Podľa jeho slov si prípad vyžiada aj preskúmanie existujúcich legislatívnych „dier“ s cieľom objasniť v spolupráci s rezortom zdravotníctva, kedy možno v podobných prípadoch hovoriť o trestnej činnosti a kedy nie.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod s ľuďmi #Ukrajina