Chlapci z thajskej jaskyne: Utrpenie nás posilnilo

Dvanásť mladých thajských futbalistov a ich tréner, ktorých zachránili z jaskynného komplexu na severe Thajska, sa po prvý raz objavili na verejnosti. Na tlačovej konferencii odpovedali na vopred schválené otázky novinárov.

18.07.2018 10:05 , aktualizované: 17:15
Zachránení thajskí futbalisti. Foto: ,
Zachránení futbalisti.
debata (1)

Chlapci sa počas tlačovej konferencie usmievali a v jej úvode všetci zvolili thajský pozdrav wai, keď ľahko sklonili hlavu, zopäli ruky a zdvihli ich k brade. Vyzerali zdravo a podľa lekárov každý pribral. V jaskyni do objavenia nemali jedlo, pili len vodu, napísala agentúra Reuters.

Prvé dve otázky na konferencii zodpovedali lekári. Uviedli, že chlapci pribrali tri kilogramy od chvíle, keď ich zachránili. Priemerne zhodili v jaskyni štyri kilá.

Chlapci odpovedali na otázky médií – napríklad aj aké ponaučenie si z celej udalosti zobrali. „Cítim sa silnejší, som trpezlivejší, odolnejší a tolerantnejší,“ povedal 13-ročný futbalista. Jeho o rok starší kamarát doplnil, že „táto skúsenosť ma naučila, aby som nežil ľahkomyseľne“.

Niekoľkí z nich sa vyjadrili, že by sa chceli stať profesionálnymi futbalistami, ale štyria z nich by chceli napodobniť hrdinov, ktorí ich zachránili. „Chcem byť príslušníkom námornej jednotky SEAL, pretože chcem pomáhať druhým,“ povedal jeden z chlapcov.

Všetci povedali, že sa chcú ospravedlniť svojim rodičom. Väčšinu z nich neinformovali vopred, že sa chystajú po futbalovom tréningu do jaskyne.

Zariadenie, ktoré má pomôcť dostať chlapcov z...
Záchranári odčerpávajú vodu z jaskyne.
+18Chlapci uviaznutí v thajskej jaskyni.

Jeden z chlapcov uviedol, že v jaskyni mal veľký strach, že sa nebude môcť vrátiť domov, zo začiatku však vraj dúfali, že sa trénerovi nejako podarí je dostať von. Ďalší chlapec opísal, že keď boli zachránení, považoval to za zázrak. Nemali nič na jedenie, len pili vodu stekajúcu po stenách jaskyne, postupne začali čoraz viac cítiť únavu, povedal ďalší z chlapcov. Snažili sa vraj tiež v stene jaskyne vyhĺbiť s pomocou kameňov dieru, aby mali miesto, kde budú v bezpečí. Jedlo dostali až od záchranárov po deviatich dňoch v jaskyni.

Spoločne chlapci uviedli, že ich veľmi zarmucuje smrť potápača Samana Kunana, ktorý pri ich záchrane zahynul. Zároveň povedali, že budú dobrými občanmi a budú si dávať pozor. Jeden chlapec povedal, že sa obáva, že sa mu navŕšili domáce úlohy. S učiteľmi sa chlapci ešte nestretli.

Teraz sa chlapci vrátia domov a novinári budú mať na 30 dní zakázané mladých športovcov kontaktovať a spovedať. Jeden z článkov thajského zákona na ochranu detí pamätá aj na ochranu osôb mladších ako 18 rokov, ktorým by záujem médií mohol spôsobiť emočnú ujmu alebo poškodiť reputáciu.

Médiá tiež špekulujú o tom, že chlapci strávia krátky čas ako mnísi v budhistickom chráme, čo tradične v krajine robia muži, ktorí si prejdú ťažkou ​​životnou skúsenosťou.

Thajský premiér Prajutch Čan-Oča vyhlásil, že na hlavnom námestí v Bangkoku sa má na počesť zachránených chlapcov konať oslava, bližšie podrobnosti neuviedol.

Chlapci vo veku 11 až 16 rokov a ich 25-ročný tréner boli v jaskyni uväznení od 23. júna pre stúpajúcu vodu, ktorá ich donútila ustupovať hlbšie do jaskyne. Všetkých sa nakoniec podarilo postupne zachrániť, poslednú skupinu vytiahli 10. júla. Následne ich previezli do nemocnice.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #thajskí futbalisti