Irán zakáže 'neislamské' kabáty

Irán sa chystá zaviesť tvrdé tresty za predaj "neislamských" kabátov pre ženy. Podľa spravodajskej agentúry ISNA bude obchodníkom hroziť ročný zákaz činnosti a rovnako dlho zostanú zatvorené aj ich obchody. "Za neislamské sa považujú najmä kabáty, ktoré sú vpredu otvorené a nemajú gombíky," upresnil iránsky zväz textilného priemyslu.

18.07.2018 11:00
hijab, moslimka, islam Foto: ,
Za neislamské kabáty sa považujú najmä tie, ktoré sú vpredu otvorené.
debata (3)

Podľa islamských predpisov musia v Iráne všetky ženy aj dievčatá od deviatich rokov nosiť šatku na hlave a obliekať si široký plášť, aby na verejnosti skryli vlasy a obrysy tela. „Hriešniciam“ hrozí zatknutie mravnostnou políciou a v niektorých prípadoch aj trestné stíhanie či vysoká pokuta.

„Príslušné zákony a trestné opatrenia platia v krajine už takmer 40 rokov. Za tento čas sa toho však veľa nezmenilo,“ skonštatovala tlačová agentúra DPA. Šatky sa stále zmenšujú, plášte skracujú a zužujú a odnedávna sú dokonca vpredu otvorené.

Nie je tiež isté či sa obchodníci budú novými predpismi riadiť. Otvorené kabáty sú totiž medzi ich zákazníčkami mimoriadne žiadané a prinášajú im veľký obrat. Pre finančnú krízu v krajine je preto skôr nepravdepodobné, že sa teraz obchodníci kvôli islamským predpisom vzdajú výhodných obchodov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #islam #moslimská šatka #hijab